Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Eldupphör löser inte centrala frågan om Gazas framtid

Palestinier köar för en gratis måltid i Rafah i februari 2024. Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Vem ska styra Gaza efter Hamas? Det är en avgörande fråga för att uppnå fred, menar bedömare.

Av Louise Lennartsson | 12 mars 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Gazaborna befinner sig i en humanitär katastrof. Israel har dödat mer än 30 000 palestinier och drivit 85 procent av befolkningen, nästan 2 miljoner människor, på flykt. Mer än hälften av Gazas byggnader har skadats eller totalförstörts, och FN uppskattar nu att en återuppbyggnad av området kommer att ta årtionden och kosta tiotals miljarder dollar, skriver tidningen Foreign Policy.1 Ingen vet idag varifrån pengarna ska komma. 

Samtidigt som förstörelsen fortsätter, säger sig Israel vara fast besluten att fortsätta kriget tills Hamas är utplånat. Det har bland annat inneburit att stora delar av Gazas styre, inklusive polisväsendet, har slagits i spillror, och att kriminella gäng utan hinder nu rånar oskyddade hjälpkonvojer och tjänar pengar på att sälja stöldgodset till desperata Gazabor.

I veckan rapporterade internationella medier att förhandlingarna om ett eldupphör inför fastemånaden ramadan har misslyckats. Men även om ett eldupphör skulle mildra det akuta lidandet hos den palestinska befolkningen, så löser det inte den centrala frågan för en varaktig fred mellan Israel och Palestina: Vem ska styra Gaza? 

Många svaga alternativ

Frågan har diskuterats sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Ett alternativ är att Israel tar över Gazaremsan. En sådan lösning har styret i Israel dock inte visat någon större entusiasm inför – inte minst eftersom det skulle innebära att landet måste hantera över två miljoner fientligt inställda palestinier.

En annan lösning som diskuterats är att en internationell styrka, bestående av trupper från olika arabstater, tar kontroll över området. Det har dock de föreslagna arabiska staterna förklarat att man inte ser som ett rimligt alternativ. Ett tredje alternativ, vilket är vad USA och Biden-administrationen förespråkar, är att den Palestinska myndigheten tar över rodret. 

Utbredd korruption

Den Palestinska myndigheten styrde Gaza fram till att Hamas tog makten 2007. Myndigheten är för en varaktig fred med Israel och har stöd av det internationella samfundet. Korruptionen är dock utbredd och organisationen saknar legitimitet bland palestinier som ser situationen på Västbanken – där man inte klarar av att hålla ordning utan stöd från Israel – som ett varnande exempel. Premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att det bara är ”en önskedröm” att Palestinska myndigheten skulle kunna lösa Gazas problem. 

Om Palestinska myndigheten ändå skulle bli vägen framåt för Gaza, krävs att USA och Israel stöttar myndigheten och identifierar ledare som kan få Gazabornas förtroende, skriver Foreign Affairs.2 Det är en process som bedöms ta många år.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://foreignpolicy.com/2024/03/11/gaza-strip-recovery-reconstruction-cease-fire-israel/
  2. https://www.foreignaffairs.com/israel/can-palestinian-authority-govern-gaza

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.