Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Ekoterrorister stängde ner Europas enda Teslafabrik

Teslas fabrik i Berlin, Europas enda elbilsfabrik, har utsatts för sabotage. Foto: Patrick Pleul/TT/AP.

En militant klimatgrupp stängde ner Teslas megafabrik i Berlin igår. Kan Tesla stå emot de tyska ekoterroristerna?

Av Louise Lennartsson | 6 mars 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

I tisdags fick Tesla stoppa all produktion vid sin megafabrik i Berlin. Fabriken, som är Europas enda elbilsfabrik, blev utan ström efter att en kraftledningsstolpe med högspänningsledningar satts i brand i närheten av anläggningen. Händelsen utreds som mordbrand och har väckt stor upprördhet i Tyskland, rapporterar flera tidningar.1

Brandenburgs premiärminister Dietmar Woidke var en av de som snabbt kallade attacken för ett terrordåd. ”Attacker mot vår kritiska infrastruktur är en form av terrorism. Vad som nu behövs är konsekventa åtgärder från rättsstatens sida”, sa han.

Vänstergrupp tar på sig ansvaret

På tisdagen tog en vänstergrupp som kallar sig ”vulkangruppen” på sig ansvaret för attacken. I ett öppet brev p

internet anklagar gruppen Teslafabriken för att förorena det lokala dricksvattnet och Elon Musk för att ”militarisera vägar” och att använda bilar som ”vapen”. ”Vi tände en fyr mot kapitalism, patriarkat, kolonialism och Tesla”, skrev de i brevet.

Elon Musk riktar häftig kritik mot angreppet: ”Dessa är antingen de dummaste ekoterroristerna på jorden eller så är de marionetter för dem som inte har bra miljömål. Att stoppa produktionen av elfordon, snarare än fordon som drivs med fossila bränslen, är extremt korkat.”

Motstånd mot utökad byggnation

Det är inte första gången den militanta anarkistiska gruppen slår till mot Teslafabriken. Redan 2021 misstänktes gruppen för en attack mot samma Teslafabrik. De anklagade Tesla för att varken vara ”grönt, ekologiskt eller socialt hållbart”.

Men gruppen är inte ensam om motståndet mot den tyska Teslafabriken. Efter att Tesla förra året sökte tillstånd för att fördubbla kapaciteten i sin fabrik i Berlin, har lokalinvånare protesterat. Invånarna i kommunen Grünheide har röstat emot en sådan utbyggnad och aktivister har slagit läger ute i skogen för att förhindra utbyggnaden.

Skadorna som orsakades i tisdagens attack förväntas uppgå till flera miljoner euro. Teslas aktie föll med 4,6 procent efter händelsen.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.telegraph.co.uk/business/2024/03/05/tesla-evacuates-german-gigafactory-suspected-arson/#:~:text=Tesla%20has%20been%20forced%20to,on%20fire%20near%20the%20facility.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.