Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Efterlyses: Eliter som är ansvarstagande

Foto: Denis L Pogostin / Mostphotos
Av Anders Björnsson | 21 december 2016
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 13 minSkärmläsarvänlig
I korthet
  • Från omkring år 1930 till år 1980 minskade inkomstskillnaderna i Sverige och ett relativt lugn rådde på arbetsmarknaden. Den politiska debatten rörde sig i mittfåran.
  • En klass av skötsamma företagare och entreprenörer tog sitt samhällsansvar och avstod från excesser. Det bidrog till politisk konsensus och höll extremism på avstånd.
  • Sedan 1980-talet har den ekonomiska ojämlikheten ökat i Sverige liksom i många andra västländer. Följden har blivit sociala spänningar, politisk konfrontation och växande populism. Donald Trumps valseger i USA illustrerar tydligt fenomenet – men även SD:s framgångar i Sverige kan ses i ljuset av denna utveckling.
  • Med alltför iögonfallande ojämlikheter i ett samhälle rämnar den politiska konsensuskulturen och tilltron till de styrande. Framför allt eliterna har skyldighet att se till att så inte sker.
Att ta ansvar är inte detsamma som att alltid ta tillfället i akt. Det kan i själva verket vara detsamma som att avstå. En av de främsta dygderna i den antika moralfilosofin var måttfullhet – självbehärskning. Det är dags för dagens politiska och ekonomiska maktägare att återgå till måttfullhetens väg, skriver Anders Björnsson. Ett system som producerar ständigt växande ojämlikhet är inte hållbart.

Har ni tänkt på en sak? Samhällets eliter visar ofta sin svaghet när de utmanas. Borde de inte tvärtom, kan man tycka, använda sin position för att förbereda sig på utmaningar? De tar gärna positionen för självklar, vilket är ett historiskt misstag. För alla eliter har förr eller senare fallit – och ersatts av nya. De gamla har kunnat hanka sig kvar, fast inte hur länge som helst.

Läs mer Visa mindre