Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Samhälle |

Efter corona: Vad händer med den ekonomiska ojämlikheten?

Slum och skyskrapor i centrala Manila på Filippinerna. FOTO: CHERYL RAVELO /TT
Av Henrik Höjer | 13 maj 2020
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Före coronakrisen antydde flera oberoende indikatorer att den ekonomiska ojämlikheten inte längre växte, varken i Sverige eller världen. Stämmer dessa tecken så står vi inför ett historiskt trendbrott, eftersom den globala ekonomiska ojämlikheten har ökat ända sedan 1800-talet, konstaterar Kvartals Henrik Höjer.

Coronakrisen har minskat den ekonomiska ojämlikheten – i alla fall temporärt. Fallande aktiekurser krymper ekonomin och därmed ”klyftorna”, som man ibland lite vagt kallar den ekonomiska ojämlikheten.

Denna globala förändring drivs till stora delar av det växande välståndet hos stora befolkningsgrupper i folkrika länder som Indien och Kina.

Men om man backar något så fanns det flera tecken på nya globala ekonomiska trender. Mellan 2008 och 2013 sjönk den globala ekonomiska ojämlikheten för första gången sedan den industriella revolutionen för 200 år sedan. Det globala så kallade Gini-indexet sjönk under dessa år från 67 till 62. Gini är det vanligaste och viktigaste sättet att mäta ekonomisk ojämlikhet. Fram till 2008 har det legat i princip stilla sedan slutet av 1900-talet. Detta

Läs mer Visa mindre