Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Diagnos: ideologisk narcissism

Svenska flagga i en förort till Stockholm. FOTO: Sven-Olof Ahlgren/TT

Den svenska ideologins grundsyn är att det går att skapa ett perfekt och jämställt samhälle. Alla ska nå samma resultat, om vi bara jämkar med varandra. Men vad händer när verkligheten skaver mot ideologin, frågar sig Eli Göndör, fil.dr. i religionshistoria.

Av Eli Göndör | 4 februari 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 19 min Skärmläsarvänlig
I korthet
”Vi har varit naiva”! Det är en mening som nog de flesta känner igen. Av någon märklig anledning tycks den ha ansetts vara politikers bästa ursäkt eller svar på frågan om hur vissa fenomen, tidigare främmande för Sverige, lyckats rota sig fast och stabilt i den svenska myllan. Det handlar om nya och brutala former gängkriminalitet, parallella samhällssystem och rättskipning kopplade till större familjestrukturer eller klansystem och systematiska bidragsfusk, ofta kopplade återigen till stora familjer eller religiöst eller etniskt definierade organisationer.
Vad är det den påstådda naiviteten egentligen uttrycker? Är det bara ett sätt att försöka komma undan eller uttrycker det verkligen en uppfattning om att något annat var möjligt? Och om så är fallet, vad är det då för idéer som drev på och sedan visade sig krocka med verkligheten?

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.