Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Det finns anledning att förlåta Hamid Zafar

Hamid Zafar utsågs till ”Årets svensk” 2019. Nu har han förlorat sina uppdrag. Dan Korn menar att han borde hellre frias än fällas. Foto: Johan Jeppsson/TT

Det som var rektor Hamid Zafars styrka blev också hans fall, skriver Dan Korn. Hamid Zafar lyckades vända en förortsskola därför att han förstod eleverna, deras föräldrar och den mentalitet som rådde där. Korn uppmanar till förlåtelse av den kände skoldebattören, som nu avslöjats med att ha skrivit antisemitiska och homofobiska inlägg. Problemet är inte Hamid Zafar, utan alla de som fortfarande inte gjort den livsresan han har gjort och omprövat sina åsikter.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Dan Korn | 20 oktober 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
”Hat kan nämligen vara en större drivkraft än kärlek”. Den som sagt dessa ord vet vad han talar om. De är nämligen Hamid Zafars ord i antologin ”Muslimer i Sverige” (2018).

Trivialisering av Förintelsen gör ofrånkomligen att jag tänker mig min farfars mors sista minuter i gaskammaren i Auschwitz.

När jag fick veta att Hamid Zafar avslöjats med att skriva hatfulla kommentarer med antisemitism, rasism och homofobi på nätet kan jag inte säga att jag blev vare sig särskilt förvånad eller upprörd. Det beror sannerligen inte på att jag tar lätt på dessa frågor. Antisemitiska uttalanden kan beröra mig så illa att jag känner mig fysiskt sjuk när jag läser dem eller ser en antisemitisk karikatyr. Trivialisering av Förintelsen gör ofrånkomligen att jag tänker mig min farfars mors sista minuter i gaskammaren i Auschwitz.

Läs mer Visa mindre