Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Det demokratiska underskottet är här för att stanna

Foto: Janerik Henriksson / TT
Av Lars  Anell | 19 maj 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 14 minSkärmläsarvänlig
I korthet

/ Det demokratiska underskottet är inbyggt i EU och kommer inte att försvinna. Valet till EU-parlamentet handlar inte om ett demokratiskt ansvarsutkrävande.

/ Den gemensamma marknaden är en succé. Att klaga på att EU ägnar sig åt detaljer är missriktat. För att den gemensamma marknaden ska fungera måste EU ägna sig åt detaljer.

/ Sverige bör säga nej till EU:s sociala pelare. Inte för att vi är emot sociala rättigheter utan för att frågan sköts bäst inom medlemsländernas egna demokratiska system.

/ Europeiska rådet bör tygla EU-domstolen som i nuläget med “inkvisitorisk nit gett marknaden företräde framför demokratin.”

/ EU borde skydda enskilda medlemsstaters och företags rättigheter när de trampas på av länder som USA och Kina.

/ Mer än hälften av de pengar som medlemsländerna betalar till EU kommer tillbaka i olika former av stöd. Denna rundgång kan enkelt reformeras och flera stöd kan åternationaliseras. Jordbruksstödet är en rak överföring från vanliga löntagare till relativt rika jordägare.

 

Debatten inför valet till EU-parlamentet handlar nästan inte alls om vad som hänt under den gångna mandatperioden. Orsaken är att det ofta är omöjligt att avgöra vem som är ansvarig för den politik som förts. Sveriges tidigare EU-ambassadör Lars Anell menar att EU:s demokratiska underskott är här för att stanna.

Det finns mycket att säga om valet till EU-parlamentet men någon demokratisk ansvarsutmätning för EU:s politik är det knappast.

Läs mer Visa mindre