Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle

Det är moralen, inte klanen

Polisens tekniker i arbete efter att en kvinna ska ha knuffats eller fallit från en balkong i Rinkeby i april 2015. Foto: P-O Sännås/Aftonbladet/TT
Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Omar  Makram | 27 augusti 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ Det är kyskhetskulturen snarare än klankulturen som föder hedersvåld och förtryck. 

/ Om det inte fanns ett tabu kring sexualitet skulle det inte finns något behov av hämnd och återställande av familjens eller klanens heder på grund av en kvinnas sexliv.  

/ Det har funnits, och det finns, klanbaserade samhällen som inte präglas av kyskhetsrelaterad hederskultur. På samma sätt finns det samhällen som inte är klanbaserade som präglas av kyskhetsrelaterad hederskultur.

/ Hederskulturen har att göra med kultur och religiösa värderingar snarare än sociala strukturer och samhället bör rikta in sig på att motarbeta den förtryckande kyskhetskulturen och inte ha klanen som huvudfokus. 

För att komma åt hedersvåld och förtryck bör samhället först och främst motarbeta kyskhetskulturen och inte klanen, menar Omar Makram, projektledare på Riksorganisationen Gapf. Så länge man tror på kyskhetsnormer, oskuldsideal och att män har ansvar för att kontrollera kvinnors sexualitet kommer resultatet att bli hedersförtryck, oavsett om familjen ingår i en klan eller inte. Därför, när det gäller hedersfrågan, måste inriktningen vara att ändra moraliska värderingar och inte att öka tilliten till statliga institutioner eller på att byta lojalitet från klan till stat, anser artikelförfattaren. Analysen av Omar Makram  finns också som ljudpodd i uppläsning av Ola Ringdahl – om du vill lyssna klickar du på PLAY-ikonen i bilden ovan. 

Föreställ dig följande dialog mellan den svenska staten och någon som invandrat från ett klanbaserat samhälle:

– Välkommen! Här i Sverige har vi starka statliga institutioner och du behöver inte vara beroende av din klan längre!

– Oj, är det verkligen så?

– Polisen kommer att skydda dig från faror.

– Det låter perfekt, då behöver jag ju inte oroa mig för hämndak

Läs mer Visa mindre