Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Veckopanelen

I Veckopanelen sammanfattar Kvartal den gångna veckans viktigaste händelser med några av Sveriges skarpaste tänkare och kommentatorer.

Veckopanelen

I Veckopanelen sammanfattar Kvartal den gångna veckans viktigaste händelser med några av Sveriges skarpaste tänkare och kommentatorer.

Efter 70 år på tronen dör drottning Elizabeth II. Här hemma går valrörelsen i mål med delvis högt tonläge. Ledande vänsterpartisten Linda Snecker anklagar Liberalerna för att vilja tvångsomhänderta tvååringar som inte talar "perfekt svenska". Regeringen vill ha en elräkningsakut och ber myndigheter att spara på strömmen. Varför säger Magdalena Andersson att hon i en rad frågor håller med sin motståndare Ulf Kristersson? Med Hanif Bali, avgående moderat riksdagsman, Thomas Mattsson, Bonnier News och Boel Godner, socialdemokratiskt kommunalråd.

Fler avsnitt

Rysk mobilisering och fejkomröstningar höjer dramatiken i vår del av världen. I Iran riskerar unga kvinnor sitt liv när de ifrågasätter hijabtvånget. I Sverige sonderar moderatledaren för en ny regering, och Riksbanken chockhöjer styrräntan. Veckopanelen med välkända trion Maria Wetterstrand, vd för konsultbyrån Miltton i Bryssel, Henrik Jönsson, libertariansk opinionsbildare och Daniel Suhonen, socialdemokrat och chef för Katalys.
Riksdagsvalet utföll till Ulf Kristerssons favör. Men hur ska han kunna ena landet? Vad betyder Annie Lööfs avgång och hur gör Sverigedemokraterna om de är störst på den vinnande sidan men ställs utanför regeringen? Veckopanelen med Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi, Alice Teodorescu Måwe, borgerlig debattör och Philip Botström, kriminalvårdare och tidigare SSU-ordförande.
Krigsretoriken dominerar just nu med rekordhöga elpriser, ökad risk för temporära bortkopplingar i vinter och reaktorn Ringhals 4 är skadad. Statsminister Magdalena Andersson vill, mitt i valrörelsens slutskede, få med sig hela EU på en reformering av elprissättningen i hela Europa. Och inför riksdagsvalet diskuteras med hetta vad som händer om Sverigedemokraterna blir större än Moderaterna. Veckopanelen med Jens Orback, vd för Global Challenges, Lisa Bjurwald, författare och förläggare och Johan Wennström, statsvetare och skribent.
Magdalena Andersson lovar minst lika många kronor till förebyggande arbete mot gängkriminalitet som till förstärkningarna av polisen. Liberalerna träter internt igen efter friktionstäta bussresan till Forsmark, och centerledaren Annie Lööf var tilltänkt som mordoffer av Visbymördaren i somras. Veckan summeras av Stefan Attefall, rådgivare och tidigare bostadsminister, och Henrik Mitelman, finansanalytiker och krönikör på Dagens Industri. Enna Gerin, utredare på tankesmedjan Katalys
Den politiska temperaturen är på grillnivå och kampen mellan de två regeringsalternativen är stenhård. Men håller partierna på att med röda linjer i politiken lägga krokben för sig själva? Varför var fem av åtta partier beredda att mygla med partipengar? Och påverkas samtalsklimatet av debattledaren Robert Aschbergs förminskande av Ebba Busch och SD:s reklamtåg i Stockholms tunnelbana? Veckopanelen med Benjamin Dousa, chef för tankesmedjan Timbro, Anna-Karin Wyndhamn, författare och doktor i pedagogiskt arbete och Torbjörn Hållö, ekonom på LO.
Fler avsnitt