Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Den svenska bostadsinfarkten, del 2: stadskrisen

Foto: Sean Nel

Politiska ingrepp skapade en bostadsinfarkt som höll på att föra svenska städer till ruinens brant. När regleringarna lättade kom en återhämtning och innerstäderna växte. Nu missförstås naturliga värdeökningar som ett problem och nya ingrepp börjar efterfrågas, skriver Jan Jörnmark. 

Av Jan Jörnmark | 3 oktober 2016
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 17 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • Jane Jacobs och Robert Lucas har visat både varför västerländska städer fungerat som centrum för innovationer och nyföretagsamhet, men också varför de drabbades av en stagnationskris som på 1970-talet tycktes hota själva deras existens. Grundorsaken var att prissystemet för stadsbyggnad snedvridits av olika interventioner och att bilismen sedan förvärrade problemen ännu mer.
  • Prisökningar i städer ska förstås som ett naturligt mått på, och en effekt av, hur städer genererar positiva effekter och tillväxt.
  • Sverige drabbades hårt av stadskrisen. Exempelvis tappade centrala Stockholm tappade halva befolkningen. Kraftiga politiska ingrepp hade gjort att fastighetsmarknaden inte fungerade i innerstäderna och förfallet tilltog.
  • När de kvävande marknadsstörningarna avtog återhämtade sig städerna, med stora ekonomiska värde- och prisökningar. Men minnet är kort och återhämtningen missförstås som ett problem som måste lösas. Nya politiska ingrepp och marknadsmanipulation efterfrågas.
Detta är den andra delen av Jan Jörnmarks diskussion om den svenska bostadsinfarkten. Läs den första delen här.

Historien om den moderna svenska bostadsmarknaden började våren 1967. Adam Backström var bara tjugonio år, men han hade en bakgrund som gjorde att han förstod betydelsen av att hyreslagstiftningen var på väg att totalförändras. Han insåg att det som gick att köpa för tioöringar skulle gå att sälja för enkronor inom ett par år. Att köpa den lätt förfallna fastigheten på Kungsholmstorg 6 som ingen annan ville ha för 1,4 miljoner var en no-brainer (se Bakgrund 1 samt bildspel nedan).

Läs mer Visa mindre