Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Den som mördar är den som bär ansvaret, sade Lars Vilks

Lars Vilks levde med ett ständigt dödshot. Foto: TT

Hur kommer det sig att så många i den svenska debatten lade skulden på offret, Lars Vilks, i stället för på dem som utövade hot och våld? David Andersson ser en röd tråd av avsky mot västvärlden som tidigare fått intellektuella att försvara Mao, Pol Pot och Saddam Hussein.

Av David Andersson | 7 oktober 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 7 minSkärmläsarvänlig
I korthet
I mars 1989 publicerades ett upprop i tidningar över hela världen. Bland undertecknarna fanns den internationella och svenska författareliten med namn som Samuel Beckett, Graham Greene, Joseph Brodsky, Doris Lessing, Mario Vargas Llosa och Czeslaw Milosz, liksom Tomas Tranströmer, Lars Ahlin och Sven Delblanc. Uppropet inleddes med orden:

”Den 14 februari riktade ayatolla Khomeini en uppmaning till alla muslimer att spåra upp och avrätta Salman Rushdie, författaren till The Satanic Verses, och alla som är inblandade i bokens publicering. Vi undertecknare förklarar att också vi är inblandade i publiceringen, emedan vi försvarar rätten till åsikts- och yttrandefrihet sådan den formuleras i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Vi är inblandade alldeles oavsett om vi sympatiserar med bokens innehåll eller ej.”1

Normalt västfientliga svenska författare

Läs mer Visa mindre