Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
|

Varsomhelst är Annie Lööfs hemmaplan

Foto: Henrik Juhlin / Mostphotos
Av Kvartal  | 22 augusti 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Globala, urbana och liberala. I den tredje delen av Kvartals poddserie om de svenska väljarna är det dags att ta sig an en grupp det går bra för. Vi kallar dem ”optimistiska varsomhelstare” och just nu röstar de ofta rödgrönt. Men de är inte särskilt partilojala och ger gärna sin röst till den partiledare de för tillfället gillar bäst.

I de två första avsnitten har Kvartals Jörgen Huitfeldt, Markus Uvell från Nordic PA Research och Karin Nelsson från Inizio koncentrerat sig på de väljare som på engelska brukar kallas ”somewheres”, det vill säga människor som huvudsakligen känner en förankring i sin hembygd och med andra som också bor där. Nu är det dags att ta steget över till gruppen ”anywheres” – eller ”varsomhelstare” som vi döpt dem till. Först ut är de som ser ljust på framtiden: De utgör ungefär 30 procent av svenskarna och är en växande grupp.

Den här gruppen är överrepresenterad bland rödgröna väljare, men också bland liberaler och centerpartister. 

Markus Uvell ger oss en kort genomgång a

v demografiska grunddata. Detta är en väljare som oftare är kvinna än man, oftare bor i större städer och framför allt i någon av de tre storstäderna. Hon är i yngre medelåldern och är den av våra fyra idealtyper som har högst utbildning. Och hon anser att det mesta blir bättre. Bara sex procent i gruppen tror att de själva kommer få det sämre det närmaste året. 

– Där gör de nog en korrekt bedömning, säger Markus Uvell.

– De har bra jobb, är välutbildade och födda i Sverige och då får man det oftast bättre. Så deras optimism är en kombination av värderingar och en realistisk bedömning av den egna framtiden

– Detta är den grupp väljare som är mest engagerade i klimatfrågor, säger Karin Nelsson.

– Och den som är minst kritisk mot flyktinginvandringen. Det betyder i dagens restriktiva klimat att det är ungefär fifty–fifty i gruppen mellan ökad och minskad flyktinginvandring. Samtidigt ser de förtjänster med invandringen och bejakar det mångkulturella samhället.

”När det gäller exempelvis synen på brottslighet sticker den här gruppen ut. Man uppfattar inte att den har blivit värre och ställer heller helt enkelt inte upp på världsbilden att Sverige blivit våldsammare på grund av invandringen.”

Den här gruppen är överrepresenterad bland rödgröna väljare, men också bland liberaler och centerpartister. 

– Historiskt har ju socialdemokraterna alltid samlat väljare från olika håll, både medvetna och radikala och mer pragmatiskt inställda som ofta har en konservativ inställning i övrigt. Det här är helt enkelt den urbana delen av Socialdemokraterna och numera också Centerpartier.

Att Annie Lööf är populär i gruppen är ingen tillfällighet.

Den optimistiske någonstansaren ser inte särskilt stora problem med samhällsutvecklingen.

– När det gäller exempelvis synen på brottslighet sticker den här gruppen ut, fortsätter Markus Uvell.

– Man uppfattar inte att den har blivit värre och ställer heller helt enkelt inte upp på världsbilden att Sverige blivit våldsammare på grund av invandringen.

– Skolan är däremot ett område som den här gruppen känner viss oro inför, säger Karin Nelsson.

– Det är något de vill att samhället ska prioritera. Minst viktig för dem är däremot Sveriges ekonomi och lag och ordning.

Men båda våra opinionsexperter är överens om att det här är en väljargrupp inget parti kan känna sig särskilt säker på. De har ett stort politiskt intresse, de läser mycket och tar snabbt till sig ny information, ofta från en global kontext. Det gör dem lättrörliga. Det kan lätta byta parti, exempelvis om en partiledare framstår som engagerad i de frågor som väljargruppen brinner för. En ledare som visar energi och rätt värderingar och ingjuter framtidstro kan vara viktigare än sakfrågorna. Att Annie Lööf är populär i gruppen är ingen tillfällighet.

Vid sidan om ytterligare analys av denna väljargrupp bjuder detta avsnitt av Väljarpodden också på panelens syn på partiledarna – var passar de in i den här uppdelningen? Och så spekulerar Markus Uvell kring vad som kommer att ske efter valet. Hur länge kan egentligen politikerna fortsätta att ägna sig åt att bara beskriva de problem Sverige står inför utan att göra något åt dem?

Detta och mycket mer i Väljarpodden avsnitt nummer tre som du kan lyssna på här.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.