Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Den moderna penningteorin synad

Mer pengar - är det lösningen? FOTO: Henrik Isaksson/TT

Vad är egentligen den moderna penningteorin, som till exempel gör gällande att den svenska migrationen på senare år är en vinstaffär? Nationalekonomen Andreas Bergh reder ut begreppen.

Av Andreas Bergh | 29 mars 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det finns delar av samhällsdebatten som tycks vara konstanta över tid, även när samhället och politiken i övrigt förändras kraftigt. En sådan är att delar av vänstern anser sig känna till något knep för att ge mer pengar till det mesta utan att oroas av saker som budgetunderskott och begränsade resurser.

Under 1990-talskrisen drev journalisten Johan Ehrenberg och tidningen ETC tesen att Sveriges budgetunderskott och statsskuld inte alls var problematiska på det sätt som de borgerliga partierna, Socialdemokraterna och nästan alla nationalekonomer påstod. Staten har ju tillgångar också, och det smartaste sättet att hantera den ekonomiska krisen för Sveriges del var att öka utgifterna och höja människors löner, menade Ehrenberg. Ett annat klassiskt avfärdande av kostnadsanalyser och budgetrestriktioner stod Gudrun Schyman för 2017 när hon som partiledare för Feministiskt initiativ (i Ekots lördagsintervju) viftade bort frågor om kostnader för att införa sex timmars arbetsdag med argumentet att ”man kan räkna på hitan och ditan.”

Läs mer Visa mindre