[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

Den avtrubbade svensken

Illustration: Hans von Corswant.

Antidepp gör människor avtrubbade och fysiskt beroende, inte konstigt att utskrivningarna ökar. Läkemedlen har i högsta grad blivit en kulturfråga, skriver Ola Wong.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ola Wong | 26 februari 2023
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil Inlästa texterLästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Förlossningen av det andra barnet 2020 gick snabbt och var okomplicerad. Efteråt ville vi helst bara få åka hem så snabbt som möjligt och njuta. Men på sjukhuset såg de i journalen att min fru haft en episod då hon var deprimerad ett par år tidigare. Kanske lite risk för förlossningsdepression ändå? Vill du inte ta antidepressiva? För säkerhets skull.

En sak som samtliga som deltog i Kvartal Kulturs debatt Det antidepressiva Sverige kunde enas om är att det verkar ske en överförskrivning. Men professor Markus Heilig ifrågasatte varför en som han tyckte teknisk medicinsk fråga skulle diskuteras på kultursidor. Jag tycker det är på sin plats att jag som kulturredaktör svarar på den kritiken.

Mer än hälften av dem som tar antidepressiva upplever känslomässig avtrubbning. Många beskriver det som att ha ett täcke över sig. Positiva och negativa känslor dämpas eller ”stängs av” vilket bland annat kan ta sig uttryck i oförmåga att gråta eller uppleva glädje, passion och entusiasm. Det anses inte vara någon allvarlig bieffekt. Men är det så man vill vara med sitt nyfödda barn? Vi tackade nej, och någon förlossningsdepression märkte vi inte heller av.

Läs mer Visa mindre