Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Demokratin uppstod ur egenintresse

Foto: Mostphotos  
Av Tomas Lappalainen | 8 februari 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 16 minSkärmläsarvänlig
I korthet
  • Homeros antas ha nedtecknat Ilidaden och Odysséen runt 800 f Kr. De skildrar tiden före medborgarstatens uppkomst.
  • I de båda verken framträder ett samhälle där våld, hämnd, klankultur och taktiska vänskaps- och äktenskapsrelationer är självklara inslag.
  • Precis som inom maffian är risken för krig mellan medlemmarna hela tiden överhängande.
  • De demokratiska institutioner och praktiker som utvecklades under antiken hade därför som mål att ingen medborgare skulle ha större makt än någon annan.
Likheterna mellan antikens Grekland och nutidens maffiakultur är mycket stora. I båda samhällen är den centrala frågan hur beskydd ska hanteras och organiseras. En slutsats som går att dra av detta är att demokratin som uppstod i Grekland inte var ett utslag av idealism, utan ett pragmatiskt sätt att lösa den ständigt överhängande risken för inbördeskrig, menar Tomas Lappalainen. 

Folket måste strida för lagen som för stadsmuren.

 Herakleitos

Omkring år 700 före Kristus uppstår för första gången i världshistorien ett antal medborgarstater, poleis, på olika håll i den grekisktalande världen. Alla tidigare statsbildningar, till exempel Egypten, Kina och Mesopotamien, hade bestått i järnhårda vertikala hierarkier. I medborgarstaterna, vare sig de skulle utveckla sig till oligarkier eller demokratier, delade i stället

Läs mer Visa mindre