Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Granskning |

Del 3: Så kan skolors negativa utveckling vändas

llustration: Hans von Corswant

Skolleasing, katederundervisning eller tankefigurer från neurokirurgiska kliniker? I del tre av Kvartals granskning om den ojämlika skolan svarar forskare, utredare, rektorer och politiker på vad de tror är bäst strategi för att vända den negativa utvecklingen för skolor i utsatta områden.

Av Ludde  Hellberg | 18 februari 2021
Ludde Hellberg är undersökande journalist och Kvartals vd.
ProfilLästid 12 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I den första delen av Kvartals granskning kunde vi visa tidigare okända data över hur kommuner fördelar pengar till skolor i utsatta och icke utsatta områden. Störst är skillnaderna i Stockholm, där skolor i utsatta områden får i snitt 44 500 kronor mer per elev och läsår än skolor i icke utsatta områden. Minst är skillnaderna i Södertälje och Landskrona.

I den andra delen av granskningen om den ojämlika skolan tittade vi närmare på tre svenska grundskolor, hur stora resurser de får och vilka resultat de uppnår. I den tredje och sista delen har vi frågat en rad personer från Skolsverige vad de tror är den bästa vägen framåt för skolor i utsatta områden.

Att vända utvecklingen

Regeringens särskilde utredare Björn Åstrand har utrett skolan i flera omgångar under många år. I våras överlämnades hans utredning om en mer likvärdig skola till utbildningsminister Anna Ekström.

Läs mer Visa mindre