Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Debatt om ”patriarkal kultur” efter nya gruppvåldtäkter i Indien

Sedan 2012 har Indien haft omfattande protester mot våldtäkter. Foto: Manish Swarup/TT/AP

En brutal gruppvåldtäkt i Indien förra veckan har utlöst en nationell debatt om kvinnors säkerhet. Nu frågar sig många varför det sexuella våldet fortfarande är så utbrett.

Av Louise Lennartsson | 7 mars 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

För en vecka sedan anklagades sju män för att brutalt ha gruppvåldtagit en spansk turist i den östindiska delstaten Jharkhand, skriver Deutsche Welle.1

Övergreppet ska ha ägt rum ungefär 30 mil från delstatshuvudstaden Ranchi, där den 28-åriga kvinnan tillbringade natten i ett tält tillsammans med sin 64-årige make, uppger polisen. Kvinnan, som är vloggare med 200 000 följare på Instagram, har intervjuats av spanska tv-kanalen Antena 3. 

”De våldtog mig, de turades om medan några tittade på och fortsatte i ungefär två timmar”, säger kvinnan, som har brasilianskt-spanskt medborgarskap. 

En våldtäktskultur?

Kvinnan är inte den enda som gruppvåldtagits i Indien den senaste veckan. Några dagar senare anmälde en 21-årig indisk scenkonstnär att hon blivit gruppvåldtagen i samma delstat. I samma veva ska ytterligare en ung kvinna, en 17-åring, ha drabbats på väg hem från en bröllopsfest i norra Indien. 

Händelserna har återigen lett till en nationell debatt om sexuellt våld och kvinnors utsatthet i landet. Flera politiker, kvinnorättsaktivister och Bollywoodkändisar fördömer på sociala medier vad de menar är ett återkommande och svårlöst problem.

Redan 2012 utlöste mordet och gruppvåldtäkten på den 23-årige Dehli-studenten Jyoti Singh landsomfattande protester. Straffen för våldtäkt skärptes och dödsstraff infördes i straffskalan. 

Trots det – och trots att frågan länge har varit högt prioriterad för premiärminister Narendra Modi – tyder en del på att antalet våldtäkter ökat i Indien de senaste åren. 2022 rapporterades i genomsnitt nästan 90 våldtäkter om dagen i Indien – det innebär att en kvinna våldtogs var 18:e minut. Flera personer som tidningen Deutsche Welle talat med, menar att ett urholkat rättsväsende i kombination med en patriarkal kultur ligger bakom utvecklingen.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.dw.com/en/sexual-violence-in-india-is-rape-becoming-normalized/a-68443032

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.