Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

De sparsamma i norr förstår inte Italiens lidande

Bilden av en ensam påve på Petersplatsen i Rom har blivit en symbol för Italiens olyckor under pandemiåret. Foto: Stefano Costantino / MEGA

Länderna i södra Europa kan få ett liknande öde som Östtyskland efter 1990, men på europeisk nivå. Thomas Steinfeld menar att de ”sparsamma fyra“, där Sverige ingår, framstår som ondskefulla när de försökte vägra att ge bidrag till EU:s nya återhämtningsfond. Detta är den första av två artiklar om Italien och EU:s återhämtningsfond. I morgon svarar Lars Anell, Sveriges tidigare EU-ambassadör.

Av Thomas Steinfeld | 25 november 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 10 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Ensam står påven på Petersplatsen, iklädd sin vita skrud. Regnet förvandlar hela arenan till en scen från världens sista dagar. För så upplevdes situationen  den 27 mars i år när religiösa sammankomster enbart kunde anordnas mot biskoparnas vilja, när de gamla dog utan att kunna ta avsked och utan de uråldriga ritualerna, när var och en satt inspärrad i sitt hem och hoppades att mataffärernas hyllor skulle fyllas på i tid.

Påven välsignar ”Urbi et orbi“, staden Rom och världen, något han annars vanligtvis enbart säger på jul- och påskdagen. Det är denna bild av en ensam påve, tillika biskop av Rom, som de flesta italienare kommer ihåg som den starkaste symbolen för den stora olyckan, som drabbat deras land.

Ständiga katastrofer och kriser

Läs mer Visa mindre