Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

De osynliga - del 2: De falska underskotten

Foto: Erik Arnell
Av Micael Kallin | 12 mars 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 18 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/Införandet av det så kallade jobbskatteavdraget har ökat gapet mellan de med ersättningar och de med löneinkomster.

/OECD-statistiken visar att Sverige ligger långt efter både EU- och OECD-genomsnittet i ersättning till arbetslösa. 

/Gruppen med sjukersättning har blivit den fattigaste ”inkomstgruppen” i Sverige. Detta beror framförallt på att ersättningen inte räknas upp med lönerna utan med inflationen.

/Enligt lagen om sjukersättning ska 64,7 procent av den förlorade arbetsinkomsten ersättas. I dag ersätts dock i genomsnitt endast 31 procent av den tidigare lönen för de med hel sjukersättning..

/Det skulle för ett enskilt år kosta endast cirka en promille av statsbudgeten att räkna upp till exempel sjukersättningen med löneutvecklingen istället för med inflationen.

/Överskotten i socialförsäkringen ligger i genomsnitt på nästan 30 miljarder kronor per år sedan år 2002.

/Statsbudgeten i sin helhet går med enorma överskott och i år beräknas överskottet uppgå till cirka 100 miljarder kronor. 

Sverige är det land i OECD där inkomstklyftorna växer snabbast och mest. Personer med en ”låg ekonomisk standard” har fördubblats sedan 1990-talet. Och bland de som lever på långvariga ersättningar, som till exempel kroniskt sjuka med sjukersättning, är läget ännu mer alarmerande. Där har andelen med låg ekonomisk standard ökat från var tjugonde till var tredje person från 1990-talet till idag. Samtidigt heter det att ”Sverige går som tåget”. Men allt fler lämnas kvar på perrongen.

 Frilansjournalisten Micael Kallin tillhörde själv länge den besuttna medelklassen. Bland annat arbetade han på finansdepartementet under regeringen Bildt 1991-1994 och som ekonomireporter på SR Ekot.

 För tio år sedan drabbades han oväntat av en allvarlig sjukdom och var plötsligt i behov av det skyddsnät som han under många år betalat in skatt till. Men insikten om hur lite de

Läs mer Visa mindre