Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

De oheliga allianserna för och emot slöjan

Slöja eller inte? Huvudbonaden, eller hijaben, väcker ofta debatt. FOTO: Kentaroo Tryman /TT

Muslimer är olika. Men det är ibland svårt att tro det på grund av det stora tolkningsföreträde som organisationer knutna till Muslimska brödraskapet har fått. I själva verket är muslimer oense i många frågor, till exempel om slöjan (hijab på arabiska), där två oheliga allianser har uppstått. Dels mellan konservativa islamister och den svenska vänstern, dels mellan svensk höger och den sekulära muslimska vänstern, konstaterar forskarna Pernilla Ouis och Aje Carlbom.

Av Pernilla Ouis och Aje Carlbom | 27 november 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 13 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Dessa oheliga allianser kring den muslimska slöjan försvårar ett nyanserat samtal om den. Allianserna bidrar dessutom till att muslimska aktivister hamnar i knät på extrema grupperingar på både vänster- och högerkanten i Sverige, som i andra politiska frågor är att betrakta som deras motståndare.

Ett talande exempel på hur olika muslimska åsikter ser ut i denna fråga hittar man i Skurup. I december 2019 beslutades att det skulle vara förbjudet med hijab i kommunens skolor, både för personal och elever. Detta förbud revs dock nyligen upp av förvaltningsrätten, eftersom det ansågs strida mot religionsfriheten och Europakonventionen.

Läs mer Visa mindre