Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

De ekonomiska förväntningarna sjunker

Höga energi- och drivmedelspriser har präglat denna vinter. FOTO: TT NYHETSBYRÅN

Ekonomin har kommit i fokus, efter en vinter med höga energipriser och växande inflation. Även synen på sjukvården är central i denna månads analys.

Det här är ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi varje månad rapporterar om stämningsläget i Sverige – Opinionen just nu.

 

Av Henrik Höjer | 16 februari 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Ekonomin är åter i fokus, och synen på framtiden mörk. Det är den mest tydliga opinionsförändringen den senaste tiden. Pandemin är över, och allt fler ställer in sig på en osäker ekonomisk framtid. Även Konjunkturinstitutet har rapporterat om allt mer negativa ekonomisk förväntningar.

Den pessimistiska grundhållningen angående landets utveckling är stabil. Långt fler menar att Sverige utvecklas åt fel håll än åt rätt håll. Män, som generellt är mer högerorienterade, är mest pessimistiska. De som sympatiserar med regeringspartiet eller något av dess stödpartier är generellt mer optimistiska.

Förväntningarna på ekonomin hämtade sig efter störtdykningen under pandemins första år, men hittills under 2022 har de mörka molnen hopat sig i form av internationell oro, växande inflation och höga energipriser.

Lag och ordning sjunker som viktig fråga, och sjukvården kliver fram på en andra plats. Två av tre menar nu att ekonomin är den viktigaste politiska frågan.

Magdalena Andersson har fått en bra opinionsmässig start på sin tid som statsminister och partiledare. Hon leder förtroendeligan, samtidigt som Miljöpartiets båda språkrör ligger i botten.

Sett över tid så har Magdalena Anderssons position stabiliserats efter en stark start. Det är även värt att notera Nooshi Dadgostars snabba förtroendeökning och höga position.

Välfärden har pressats under pandemin. Långt fler tror att välfärden kommer att försämras de närmaste åren än de som tror att den kommer att förbättras. Det yngre är dock inte så negativa.

Akutsjukvård och hjärtsjukvård är de delar av vården som man har störst förtroende för. Äldreomsorgen är däremot ett område som de flesta har lågt förtroende för.

Hur ska då vården bli bättre? Bättre organisering och mer resurser, menar de flesta. Frågan om privata aktörer delar opinionen.

Framför allt Liberalernas sympatisörer är positiva till privata vårdbolag, men här finns en samsyn inom högerblocket, inklusive centersympatisörerna.

Analyserna bygger på den undersökning med allmänheten 18 år och äldre som Demoskop månadsvis genomför. Drygt 1 100 intervjuer är genomförda mellan den 26 januari och den 1 februari inom ramen för Iniziopanelen. Hela resultatet finns i rapporten Debatten & Opinionen. Klicka här om du vill veta mer.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.