Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
|

Darwins algoritmer påverkar mer än biologin

Foto: Studio 3321 / Mostphotos
Av Johan Frostegård | 14 augusti 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 12 minSkärmläsarvänlig
I korthet

/ Enligt Charles Darwins evolutionsteori finns det en delvis ärftlig variation av egenskaper mellan individer inom varje art, som beroende på omgivningens villkor ger bättre eller sämre förutsättningar att överleva och reproducera sig.

/ Evolutionens principer har visat sig vara tillämpbara även i exempel utan gener, som i olika typer av infektioner. Infektionssjukdomen kuru sprider sig till exempel genom en process som liknar det naturliga urvalet.

/ Om evolutionen har bäring utan gener, kanske till och med utanför biologin, går det att se även artificiell intelligens (AI) som en del av evolutionen. Redan idag kan AI till exempel vara självlärande.

/ I framtiden kan AI kanske användas för att förbättra hjärnans funktioner, som minnet, eller för att lindra sjukdomar som demens genom att interagera med våra hjärnor. Det öppnar för frågor om hur vi bör förhålla oss till AI, och vad en evolution av AI kan innebära.

/ Inte nog med att artificiella intelligenser (AI) slår oss människor i schack sedan länge – schackdatorn Deep Blue besegrade dåvarande världsmästaren Garri Kasparov redan 1997. AI vinner även över oss i poker och i brädspelet Go, som tidigare har ansetts bygga till stor del på intuition.

Artificiell intelligens (AI) används redan inom en rad områden i samhället, och kommer att göra det i ännu högre grad i framtiden. Johan Frostegård, professor i medicin, menar att det går att se AI som en del av evolutionen, med samma förmåga till ärftlighet och mutationer.

Läs mer Visa mindre