Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Därför publicerades namn och bild på misstänkte skytten

Pressen samlas när statsminister Ulf Kristersson (M), kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besöker minnesplatsen där sörjande placerat ljus och blommor utanför Risbergska skolan i Örebro dagen efter skolskjutningen där 11 personer miste sina liv, den 5 februari 2025. Foto: Anders Wiklund/TT

Mediernas hantering av informationen kring den misstänkte skolskytten har väckt reaktioner. Trots att många detaljer om hans bakgrund rapporterades tidigt, dröjde det innan hans namn och bild blev känt.

Lyssna på inslaget och mycket mer i podden Kvartal Idag.
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Kvartals redaktion | 6 februari 2025
Profil Inlästa texterLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Den misstänkte gärningsmannen, 35-årige Rickard Andersson, har nu namngivits i media men ännu inte officiellt av polisen. Han misstänks ha mördat tio personer och skadat sex.

Frågan om namnpublicering är en av de svårare som publicister har att ta ställning till. Om man väntar för länge med att berätta vad man vet öppnas fältet för allehanda spekulationer – något som i högsta grad skedde i detta fall där åtminstone två helt oskyldiga personer pekades ut. 35-årige Tony Dyrén till exempel, som började få meddelanden från bekanta om att hans namn cirkulerade.

– Jag frös, händerna skakade, Och jag fick ett otroligt stresspåslag, berättar han idag för Expressen.

En annan var jägaren från Uppsala som berättar för SVT hur han mitt i läggningen av sina barn får ett meddelande från en vän. Det är en skärminspelning från en tråd på Flashback där han pekas ut som gärningsmannen. Där finns också en länk hans eget twitterkonto som han då snabbt går in på. 

Så blir medierna i någon mån medskyldiga till att såna här spekulationer uppstår när de väntar med att berätta vad de vet?

– Vi är trygga i uppgifterna om att det här är den misstänkte för dådet, säger Klas Granström, ansvarig utgivare på Expressen. Han förklarar att deras inställning är att berätta så mycket som möjligt, så ofta som möjligt, men med god medietik.

Å andra sidan valde Dagens Nyheter att vara försiktigare.

– Det är en sammantagen bild som växer fram och det tar ju lite tid, förklarar Peter Wolodarski, tidningens ansvarige utgivare. Han säger att medierna lägger ett pussel med många olika uppgifter som de måste sammanställa innan de kan publicera.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.