Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Därför fungerar inte USA:s maktdelning under Trump

USA:s president Donald Trump anländer till Vita huset, Washington, den 6 april 2025. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Donald Trump står fast vid sitt beslut att införa strafftullar mot omvärlden – trots det dramatiska börsraset som följt på tillkännagivandet i förra veckan. Och trots att många republikaner tvekar om tullarna så vågar de inte utmana presidenten genom att gå emot honom i kongressen.

Lyssna på inslaget och mycket mer i podden Kvartal Idag.
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Kvartals redaktion | 7 april 2025
Profil Inlästa texterLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Världens börser störtdyker men Donald Trump är alltså fast besluten att driva igenom sina tullar. Vid ett pressmöte ombord på Airforce One igår fick Trump frågan om förra veckans massiva börsfall hade fått honom på andra tankar.

– Ibland måste man ta medicin för att fixa något, sade han till journalisterna efter att ha kommenterat frågan som ”väldigt korkad”.

Beslutet att införa tullarna har mött kritik för att det kan skada den amerikanska ekonomin och leda till ett globalt handelskrig. Statsvetaren Bo Rothstein menar att det enda som kan få Trump att backa från tullarna är om det ekonomiska priset blir för högt.

– Han bryr sig inte om demokrati, han bryr sig inte om liberala rättigheter, han saknar empati men jag tror det finns en sak som kan påverka honom här och det är helt enkelt pengar, säger Bo Rothstein och fortsätter.

– Pengar förstår han och om det här börsfallet fortsätter och slår mot många amerikaner som har stora delar av sitt pensionskapital i aktiefonder så är det fullt möjligt att det kommer att slå tillbaka på honom.

Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för Rättvisa och expert på amerikansk lag, menar att Trump rundat kongressen genom att använda sig av en lag som bygger på att ett ekonomiskt nödläge har utlysts.

– Kritikerna menar att det inte finns förutsättningar att använda den här lagen och att makten då egentligen borde ligga hos kongressen, säger han.

Den amerikanska kongressen har traditionellt haft makten över handelsfrågor, men Trumps starka grepp om det republikanska partiet gör att många ledamöter är tysta – trots att de i hemlighet är kritiska mot tullbesluten.

– Konsekvensen av det starka greppet Trump har om partiet är att den konstitutionella maktdelningen i praktiken har satts ur spel, menar Fredrik Bergman Evans.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.