Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Politik |

Därför drar Paludan Sverige-kortet

One-trick Paludan. De nationalkonservativa partierna lockar varken väljare eller medier längre i Danmark, därav det koranbrinnande intresset för Sverige. På bilden Rasmus Paludans. Foto: Mads Claus Rasmussen Mads Claus Rasmussen

Rasmus Paludans intresse för Sverige beror på att de danska väljarna och medierna har tröttnat på honom. Luften gick ur Danmark nationalkonservativa partier när Socialdemokraterna i Danmark gjorde upp med välfärdsnationalismen, skriver Susanna Birgersson.

Av Susanna Birgersson | 14 september 2020
Susanna Birgersson är frilansjournalist och skriver regelbundet för Kvartal.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vad gör Rasmus Paludans hantlangare i Sverige? Räcker det inte med att bränna koraner i Danmark? Vad har han att vinna på att skapa upplopp här?

Kulturkrigets fronter går numera i Sverige

Jag frågar Troels Heeger, politisk redaktör på den borgerliga tidningen Berlingske. Han menar att det bara handlar om att få uppmärksamhet. Intresset för Paludans person har nämligen svalnat avsevärt. Medierna har tröttnat på honom, och det har väljarna också. I den senaste opinionsmätningen fick hans parti Stram kurs 0,3 procent av väljarsympatierna.

När polisen i Malmö ger Paludan inreseförbud blir han genast ett slags martyr på hemmaplan.

Därför drar Paludan Sverige-kortet. Sverige är för många danskar det avskräckande exemplet. Vi svajar i yttrandefrihetsfrågor och har förlorat kampen mot den brottslighet som i hög grad beror på stor och snabb migration. När polisen i Malmö ger Paludan inreseförbud blir han genast ett slags martyr på hemmaplan. När de koranbränningar som ändå ägt rum skapar upplopp, blir han yttrandefrihetskämpe. När svenska politiker fördömer koranbränningarna snarare än kravallerna, bekräftas danskarnas bild av Sverige än en gång.

Läs mer Visa mindre