Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Därför bygger diktaturer fler skyskrapor

Skyskrapor i Dubai i Förenade Arabemiraten. FOTO: Vlad Deep /TT

Skyskrapan föddes i USA, och blev i början av 1900-talet en symbol för landet och dess storstäder. Men numera är skyskrapan främst diktaturens signum. När länder demokratiseras bygger de färre och mindre utsmyckade skyskrapor, skriver de norska statsvetarna Haakon Gjerløw och Carl Henrik Knutsen, som i sin forskning analyserat över 5 000 skyskrapor.

Av Haakon Gjerløw och Carl Henrik Knutsen | 2 december 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 7 minSkärmläsarvänlig
I korthet

Det byggs fler och högre skyskrapor i diktaturer än i demokratier.

Skyskraporna som byggs i diktaturer är i regel mer utsmyckade.

Fri media är en viktig bromsande faktor mot skyskrapeprojekt i demokratier.

Världen är full av fantastiska byggnader. Colosseum i Rom, Chichen Itza i Mexiko, Ankor Wat i Kambodja, Den stora moskén i Djenne i Mali, Taj Mahal i Indien, katedralen i Chartres, pyramiderna i Egypten – alla vittnar om enorma resurser som satsats för att spegla de härskande eliterna. Byggnadsverken har gjort härskare som kejsar Justinianus (Haga Sofia) och Ludvig XIV (Versailles) odödliga. Men de som betalade skatterna och byggde är sedan länge döda och glömda.

Men varför satsade man så mycket i sådana projekt när befolkningarna levde i extrem fattigdom? Och, med tanke på de enorma framstegen i byggteknik och ekonomiska resurser, varför bygger vi inte liknande monument i dagens Norge eller Sverige? Svaret ligger delvis i de skilda politiska prioriteringar som man gör i demokratier och diktaturer.

Läs mer Visa mindre