Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Därför behöver polisen samarbeta med civilpersonal

Bevisföring går förlorad när polisen inte kan säkra den på rätt sätt. Bild: BYRMO CAROLINA/Aftonbladet/TT

För tio år sedan var det inte den gängrelaterade brottsligheten och skjutningar som var på tapeten. Polisen var dålig på att klara upp mängdbrott och började efterfråga civil spetskompetens. Nu har polisen börjat ropa efter civil kompetens igen. Hur står det egentligen till med integrationen av akademisk expertkompetens inom Polismyndigheten, frågar sig Magnus Cedergren.

Av Magnus Cedergren | 20 december 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 7 minSkärmläsarvänlig
I korthet

Rubriken ”Över 250 öppna mordfall: ’Extremt kämpigt nu’” stod att läsa i Svenska dagbladet (21-08-22). Artikeln andas frustration: ”tidigare kunde vi ha 15 personer i en utredning. Alla de 15 hade erfarenhet och specialistkompetens. Nu kanske vi är lika många, men kollegorna har mindre erfarenhet och är inte specialiserade, säger en utredare”. Ett annat problem är bristen på så kallade IT-forensiker, som tar fram och verifierar bevis från mobil och dator. ”Vi behöver ofta tömma en mobil. Men när IT-forensikerna är för få kan vi i värsta fall få vänta i tre månader”. 

Kritik av samma karaktär förs fram igen den 21 oktober då polisinspektören Carolin-Asplund intervjuas av SVT nyheter.  

Detta visar på brister inom Polismyndigheten, men kritiken i sig är inte ny. Den har funnits i mer än tio år, även om utomstående inte uppmärksammats om den.

Läs mer Visa mindre