[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Därför avlivas 6 miljoner höns varje år

En dag i en ekologisk hönas liv. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den som köper ekologiska ägg från frigående höns ser inte framför sig grupper med tusentals djur som manipuleras med ljusscykler. Bristen på kunskap om hur jordbruket fungerar kan leda till absurda konsekvenser.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Gustav Björklund Larsen | 13 januari 2023
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lästid 4 min
I korthet

När Jordbruksverket nyligen beslutade att avliva 165 000 höns efter larm om salmonellasmitta blev det en riksnyhet och möttes med upprörda kommentarer på sociala medier.Man kan tycka att det är hemskt – men egentligen är det nästan skrattretande.

För i Sverige är standarden att alla höns i kommersiell produktion avlivas när de blir 85 veckor gamla, enligt Jordbruksverket.2 Då är de helt enkelt inte lönsamma längre. En höna behöver nämligen vila mellan sina perioder av värpande. Under denna period, som normalt sett infinner sig på hösten och vintern, får de nya fjädrar och äter upp sig inför våren. När solljuset återkommer börjar de värpa igen, och vips, så är påskbordet fyllt av ägg!

Men i ett modernt Sverige vill vi ha ägg året runt! Därför stängs hönsen in i stall på vintern, även de ekologiska, frigående hönsen, där vi kan styra över ljuset. Hönsen tror därför att det är sommar året om och värper på tills de är helt slutkörda.

Och då avlivas de för att, bli färdigrätter, djurfoder eller skickas till förbränning i fjärrvärmeverk.3

Specialtränade japaner väljer vilka som ska leva

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Gustav Björklund Larsen | 13 januari 2023
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
När Jordbruksverket nyligen beslutade att avliva 165 000 höns efter larm om salmonellasmitta blev det en riksnyhet och möttes med upprörda kommentarer på sociala medier.Man kan tycka att det är hemskt – men egentligen är det nästan skrattretande.

För i Sverige är standarden att alla höns i kommersiell produktion avlivas när de blir 85 veckor gamla, enligt Jordbruksverket.2 Då är de helt enkelt inte lönsamma längre. En höna behöver nämligen vila mellan sina perioder av värpande. Under denna period, som normalt sett infinner sig på hösten och vintern, får de nya fjädrar och äter upp sig inför våren. När solljuset återkommer börjar de värpa igen, och vips, så är påskbordet fyllt av ägg!

Men i ett modernt Sverige vill vi ha ägg året runt! Därför stängs hönsen in i stall på vintern, även de ekologiska, frigående hönsen, där vi kan styra över ljuset. Hönsen tror därför att det är sommar året om och värper på tills de är helt slutkörda.

Och då avlivas de för att, bli färdigrätter, djurfoder eller skickas till förbränning i fjärrvärmeverk.3

Specialtränade japaner väljer vilka som ska leva

Läs mer Visa mindre

 
Redan prenumerant?
Prova Kvartal Total!
49 kr första månaden
Därefter 99 kr i månaden utan bindningstid.
Eller vill du bara läsa denna artikel?