Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Danmark som politisk spåkula

Dansk Folkepartis ordförande Kristian Thulesen Dahl håller tal sommaren 2020. Gustav Björklund Larsen menar att DF:s entré på den danska politiska scenen kan likställas med SD:s roll i Sverige, dock med decenniers försprång. Foto: Claus Fisker/TT.

Dansk politisk utveckling ger en bild av Sveriges politik med ett par decenniers försprång, skriver Gustav Björklund Larsen. Han menar att svenska partier går i sina danska motsvarigheters fotspår vad gäller hur ett invandringskritiskt parti påverkar den politiska scenen.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Gustav Björklund Larsen | 25 mars 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Ett främlingsfientligt parti gör entré. Såväl högern som vänstern tar avstånd, men väljarstödet fortsätter växa. Så småningom närmar de andra partierna sig, först med sakpolitik och sedan med formaliserade samarbeten. De liberalkonservativa partierna går i täten, men det splittrar borgerligheten då ett socialliberalt parti vägrar släppa sin liberala migrationspolitik. Sedan anpassar även socialdemokratin sin invandringspolitik, efter att ha förlorat alltför många arbetarväljare till de migrationskritiska.

Låter det bekant?

Det är en förenklad bild av Danmarks politiska utveckling efter Dansk Folkepartis entré, från år 2000 fram till cirka 2015. Men det är också en bild av Sveriges politik, där Danmark har ett par decenniers försprång. Sveriges partier har gått i sina danska motsvarigheters fotspår, i synnerhet när det gäller spelet kring Dansk Folkeparti respektive Sverigedemokraterna.

Kan dagens Danmark ge oss en bild av Sveriges framtid? I så fall har vi spännande år framför oss. Här är tre avgörande trender och en diskussion om sannolikheten för att desamma inträffar i Sverige.

Fragmenterade partier

Efter det danska valet 2019 tog fem borgerliga partier plats i parlamentet. Ytterligare två hamnade strax under spärrgränsen. I år har tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen lämnat Venstre, det största borgerliga partiet. En hel del pekar på att han kommer att bilda ett eget parti, vilket i så fall splittrar borgerligheten ytterligare.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.