Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Också recessionskurvan behöver plattas till

Paradisets vd Johannes Cullberg under bättre dagar. I början av veckan meddelades att matvarubutiken går i konkurs. Pontus Braunerhjelm skriver att det måste göras mer för att hålla näringslivet under armarna. Foto: Malin Hoelstad/TT
Av Pontus Braunerhjelm | 26 mars 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på texten I korthet Stöd KvartalLästid 14 minSkärmläsarvänlig
I korthet

Framgångsrik bekämpning av smittspridning leder till en motsvarande brantare ekonomisk nedgång.

Coronakrisen riskerar att leda till en nedgång som vi inte sett sedan 1930-talet.

Efter massiv kritik presenterade regeringen ytterligare ett småföretagspaket som bland annat innebär minskade arbetsgivaravgifter. Åtgärderna är i linje med vad som efterfrågats men behöver troligtvis förstärkas.

Krisen leder sannolikt till nedgång i globaliseringen, med fler regionala leverantörer. I Tyskland har detta redan delvis skett och dessa företag klarar krisen bättre. 

Möjliga positiva effekter av krisen: digitala lösningar blir vanligare och gigekonomin lyfter till ny nivå. 

Coronakrisens ekonomiska effekter utmärker sig genom att samtidigt som efterfrågan rasat har ekonomins utbudssida havererat – arbetskraft finns inte tillgänglig och globala produktionskedjor har brutits sönder, skriver professor Pontus Braunerhjelm. För att hålla näringslivet under armarna  måste vi satsa både på kort och lång sikt, anser han. Men krisen kommer även att medföra positiva förändringar, exempelvis större digital acceptans. 

Sedan mitten av mars har makthavarna världen över insett vikten av att vidta åtgärder för att begränsa spridningen av det nya coronaviruset.

Läs mer Visa mindre