Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

Dagens slav är en kvinna i ett afrikanskt land

Flickan på bilden förslavades som barn i Sudan, men har nu blivit fri och får träffa sin mamma. FOTO: Jean-Marc Bouju /TT

Många verkar mer intresserade av historiska oförrätter än av dagens. Det har talats mycket om slaveriets historia i samband med Black Lives Matter, men hur ser det ut idag? Kvartals Henrik Höjer har tittat på siffrorna, och konstaterar att runt 40 miljoner människor är förslavade. FN har dessutom varnat för att slaveriet i världen ökar.

Av Henrik Höjer | 17 juni 2020
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Dagens slav är en kvinna. Hon är sannolikt förslavad i ett afrikanskt land. Detta framkommer av Global Slavery Index, en databas över dagens slaveri sammanställd av Walk Free Foundation i Australien. Men hjälp av ett dussintal experter och forskare kartlägger de det moderna slaveriet, bland annat genom enkäter i över 160 länder.

Över 40 miljoner människor beräknas leva i slaveri i världen, enligt FN, som befarar att slaveriet kommer att öka i världen på grund av ökad migration och demografiskt tryck.

Sexuella övergrepp vanligt

Merparten av dagens slavar – runt 70 procent – är kvinnor. Så gott som alla av dem (98 procent) utsätts även för sexuella övergrepp. Runt en fjärdedel av alla slavar är barn.

Läs mer Visa mindre