Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Dagens osmarta soldater

Forrest Gump i filmen med samma namn från 1994. Foto: Capital pictures /TT

Det är en fördel att vara smart, särskilt i krig. Men vad händer när allt fler sofistikerade vapen hamnar i händerna på allt mindre nogräknade försvarsmakter, där man är tvungen att rekrytera svagbegåvade personer, frågar sig läkaren och psykiatern Erik W. Larsson. Exemplen Ryssland och USA manar inte till efterföljd.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Erik W. Larsson | 22 november 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 14 min Skärmläsarvänlig
I korthet
”Jag passade in som en pusselbit i armén…”, erinrade sig Forrest Gump i filmen med samma namn. ”Det är inte svårt. Man behöver bara bädda sängen, stå upprätt och besvara alla frågor med ’Ja, sergeant!’”. Mot alla odds blir den klent begåvade Gump något av en stjärna på sitt kompani. Hans överordnade kallar honom ett ”geni” och förutspår honom en lysande militär karriär. Gump lämnar kriget i Vietnam med sin paraduniform fullspäckad med medaljer.

Forrest Gump är förstås ingen realistisk film. Att någon med en uppmätt intelligenskvot på 75 skulle lyckas bli pingismästare, storföretagare och mångmiljonär är föga sannolikt. Men att en klent begåvad person som Forrest Gump skulle briljera inom det militära är nog mest orimligt av allt. I verkligheten slutar det sällan så lyckligt.

Den ryska militärens dilemma

Sambandet mellan intelligens och militär duglighet har aldrig varit någon hemlighet, även om ämnet sällan diskuteras öppet. Rysslands invasion av Ukraina i februari har dock gjort frågan högaktuell. I synnerhet den ryska sidan har haft svårt att hitta kompetenta rekryter. President Vladimir Putins mobilisering av 300 000 ryska soldater möttes av hård kritik när det framgick att många av dem visat sig olämpliga för militärtjänst.1 Vari bestod rekryternas bristande lämplighet? Ryska myndigheter gav inget tydligt svar. Men det finns goda skäl att tro att många inte var smarta nog.

Läs mer Visa mindre