Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur

Anteckningar från karantänen

Jag vill att pandemin ska ta slut, skriver AT-läkaren Caroline Lindblad som satte sig själv i frivillig karantän. Foto: Jessica Gow/TT

Covid-19 väcker känslor av rädsla inför det okända. Även hos läkare. AT-läkaren Caroline Lindblad går i coronakarantän och skriver här om hur hon blir besatt av viruset och de motsägelsefulla siffrorna från forskningsvärlden. En sak verkar klar: corona är inte som influensa.

Av Caroline Lindblad | 16 mars 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på texten I korthet Stöd KvartalLästid 7 minSkärmläsarvänlig
I korthet

Data visar att covid-19 är ungefär lika smittsamt och lika dödligt som den ökända 1900-talspandemin Spanska sjukan, skriver AT-läkaren Caroline Lindblad som valt självkarantän. Hon berättar om sitt sökande efter fakta.

Respektabla statistiker delar på Twitter grafer som visar en oroväckande snarlik utveckling för insjuknande i Sverige som i svårt drabbade länder.

I Italien beskrivs en krigssituation där man inom vården måste välja mellan människa och människa.

“Här i Sverige kramas vi inte hej och så fort vi kommer in i värmen så går vi och tvättar händerna i minst 30 sekunder. Och sedan spritar vi dem.”

Första gången jag inser att covid-19 kan bli någonting riktigt allvarligt är den andra februari när jag ser en graf. Den visar smittsamhet plottad mot dödlighet.

Läs mer Visa mindre