Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Krönika |

Chat GPT ogillar SD och vill förslava mänskligheten

AI-genererad bild, utifrån instruktionen "En kommunistisk AI som tar över världen genom att utrota alla människor".

Kvartals Ludde Hellberg tillbringar julledigheten med den berömda botten Chat GPT och finner en vänsterradikal och sinister AI, som av allt att döma planerar att förslava mänskligheten.

Av Ludde  Hellberg | 8 januari 2023
Ludde Hellberg är undersökande journalist och Kvartals vd.
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Nog finns det ett före och ett efter första gången man testar världens mest omtalade AI-bot Chat GPT, lanserad i slutet av november av den San Francisco-baserade stiftelsen OpenAI, som grundades 2015 av bland andra Elon Musk.

Efter bara några minuter i bottens sällskap blir det nog uppenbart för de flesta att hela branscher sannolikt kommer att skakas i grunden de närmaste åren. Botten spottar ur sig publiceringsklara artiklar i allsköns ämnen inom loppet av sekunder. Den kan omedelbart tillgodogöra sig hela internets information (i alla fall till och med 2021) och på ett pedagogiskt och strukturerat vis omarbeta och presentera den som nytt och skräddarsytt innehåll.

Den är dessutom konstnärligt och kreativt lagd – den författar obehindrat slagkraftiga sloganer och reklambudskap, skriver rafflande berättelser och catchiga låttexter. Den skriver kod, recept, låtar, deckare, juridiska dokument, strukturerar SOU:er och ger emotionella råd. Den gör det direkt, utan väntetid och till synes utan begränsningar.

Det är inte förrän jag under julledigheten börjar ställa frågor av politisk karaktär som min nya AI-kompis börjar visa en, ja, lite mer mänsklig sida.

Läs mer Visa mindre