Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Samhälle

Celibat, hat och attentat

Philip Manshaus under häktningsförhandlingen där han är misstänkt för mord på sin styvsyster och terrorangreppet mot en moské i Bærum i Norge. Manshaus har enligt norska tidningar varit aktiv på flera incelsajter. Foto: Cornelius Poppe/TT
Av Stefan Krakowski | 14 augusti 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på texten I korthet Stöd Kvartal
I korthet

Incel-rörelsen samlar män som upplever sig vara i ofrivilligt celibat.

Nätforum för incels har blivit forum för kvinnohat. Där förekommer också hyllande av massmördaren och incel-aktivisten Elliot Rodgers.

Det är heller inte ovanligt med antisemitism, rasism, konspirationsteorier och homofobi.

Man räknar med att antalet aktiva incels på olika sajter uppgår till cirka 100 000 bara i USA. I Sverige uppskattas antalet incels på olika sajter till ett par hundra men siffran är högst osäker.

Män som “blir över” är inget nytt i historien. Men nätet har gett många män som känner sig socialt utstötta en plats att vara på och en känsla av tillhörighet.

Ökad jämställdhet, färre äktenskap, karriärmöjligheter för kvinnor och att ungdomar bor kvar längre hos sina föräldrar har bidragit till ofrivillig ensamhet för allt fler män.

Lägg till anonymt näthat och bristande sociala färdigheter efter en ungdomstid i ensamhet och resultatet kan bli massmord, varnar artikelförfattaren.

Visste du att incel-rörelsen startades av en kvinna? Psykiatern Stefan Krakowski berättar den fascinerande historien om hur en rörelse för män som klagar på att de inte får ligga blev en samhällsfara. Essän av Stefan Krakowski finns också som ljudpodd i uppläsning av Ola Ringdahl – om du vill lyssna klickar du på PLAY-ikonen i bilden ovan. 

Mannen är 22 år gammal och när jag före morgonronden läser igenom den anteckning som nattjouren skrivit har jag svårt att förstå varför patienten överhuvudtaget lagts in på en psykiatrisk akutavdelning.

Läs mer Visa mindre