Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle

Celibat, hat och attentat

Philip Manshaus under häktningsförhandlingen där han är misstänkt för mord på sin styvsyster och terrorangreppet mot en moské i Bærum i Norge. Manshaus har enligt norska tidningar varit aktiv på flera incelsajter. Foto: Cornelius Poppe/TT

Visste du att incel-rörelsen startades av en kvinna? Psykiatern Stefan Krakowski berättar den fascinerande historien om hur en rörelse för män som klagar på att de inte får ligga blev en samhällsfara.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Stefan Krakowski | 14 augusti 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 12 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Incel-rörelsen samlar män som upplever sig vara i ofrivilligt celibat.

Nätforum för incels har blivit forum för kvinnohat. Där förekommer också hyllande av massmördaren och incel-aktivisten Elliot Rodgers.

Det är heller inte ovanligt med antisemitism, rasism, konspirationsteorier och homofobi.

Man räknar med att antalet aktiva incels på olika sajter uppgår till cirka 100 000 bara i USA. I Sverige uppskattas antalet incels på olika sajter till ett par hundra men siffran är högst osäker.

Män som ”blir över” är inget nytt i historien. Men nätet har gett många män som känner sig socialt utstötta en plats att vara på och en känsla av tillhörighet.

Ökad jämställdhet, färre äktenskap, karriärmöjligheter för kvinnor och att ungdomar bor kvar längre hos sina föräldrar har bidragit till ofrivillig ensamhet för allt fler män.

Lägg till anonymt näthat och bristande sociala färdigheter efter en ungdomstid i ensamhet och resultatet kan bli massmord, varnar artikelförfattaren.

Mannen är 22 år gammal och när jag före morgonronden läser igenom den anteckning som nattjouren skrivit har jag svårt att förstå varför patienten överhuvudtaget lagts in på en psykiatrisk akutavdelning. Den unge mannen hade kvällen innan blivit uppmanad av anhöriga att söka hjälp för sina sömnbesvär. Han ville egentligen bara få ett recept på sömnmedicin, men övertalades av jourhavande läkare att stanna kvar över natten på sjukhuset i stället. Det blev en dyr övernattning eftersom ett dygn på avdelningen kostar skattebetalarna cirka 12 000 kronor.

När vi kommer in på kvinnor och relationer blir tonen om möjligt ännu mer ilsken. Anton har aldrig varit ihop med någon tjej.

Däremot fanns det annat i journalanteckningen som fångade mitt intresse, uppgifter som inte hade med insomningsproblem och psykiatri att göra. Under akutbesöket uttrycker mannen, vi kan kalla honom Anton, sitt hat mot politiker i allmänhet och den sittande regeringen i synnerhet. Det är lätt att prata med Anton. Vi sitter i ett av samtalsrummen på den akuta intagningsavdelningen, och när jag ber min patient utveckla sitt resonemang gör han det utan några som helst tveksamheter. Han verkar snarast lättad över att få ventilera sitt hat och sin frustration inför någon utomstående som är beredd att lyssna på honom.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.