Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Byggbranschen har tappat kontrollen

Skuggorna i byggbranschen Unsplash

Från politiska beslut om minskade kontroller till arbetsplatsolyckor och illegal arbetskraft som utnyttjas under förnedrande livsförhållanden. Idag presenterades en ny granskning av utlandsregistrerade byggbolag som redan har lett till polisanmälningar och bör bli en väckarklocka för både myndigheterna och branschen, skriver Johan Svensson.

Av Johan Svensson | 16 september 2021
Johan Svensson är  journaliststudent vid JMK i Stockholm.
Stöd KvartalLästid 6 minSkärmläsarvänlig
I korthet

Vittnesmål om ovärdiga och direkt brottsliga arbetsförhållanden för invandrad arbetskraft tycks på vissa arbetsplatser ha tagit Sverige tillbaka till en arbetsmiljö som påminner om 1800-talet. Anställda får bo på arbetsplatsen, i garage eller hyra madrasser av olika mellanhänder som skor sig på hanteringen. Att gå med i facket kan leda till att man får sparken. Vid arbetsplatsskador lämnas den skadade utan ersättning oavsett hur allvarliga skadorna är. Allt i ett skuggsamhälle där de som kommer till Sverige för att arbeta ofta redan är skuldsatta.¹

Det går en linje från botten – de anställda – genom flera underleverantörer, ända upp till offentliga upphandlingar. Problemen slutar kanske i 1800-talstillvaron, men börjar i det moderna Myndighetssverige.

Läs mer Visa mindre