Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Kultur |

Brunsmetningen av Azov passar Kremls syften

Begravning för Azov-soldaten Denis Kotenko. Han dog i strid för att återta byn Lukyanivka i närheten av Kiev. Foto: Mykola Myakshykov/Ukrinform/NurPhoto/Shutterstock

Azovregementet som försvarar den belägrade staden Mariupol är idag ett högst professionellt specialförband som inte kan beskrivas som nynazistiskt eller som en milis. De i Väst, som på svag grund svartmålat dagens Azovregemente, har ett delansvar för att ha möjliggjort den humanitära katastrofen i Mariupol, skriver Anton Sjechovtsov som är en ledande ukrainsk expert på högerextrema rörelser. Texten har en inledning av Kvartals kulturredaktör Ola Wong om mediebilden av Azov i Sverige .

Av Anton Sjechovtsov | 5 april 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 16 min Skärmläsarvänlig
I korthet
En googling på Azov + nynazister + Ukraina ger närmare 8 900 träffar.

Toppresultaten handlar om extremhögern. Den 19 mars rapporterar SVT.se om den ”ökända Azovbataljonen” och intervjuar den antirasistiska stiftelsen Expos vd Daniel Poohl. Han hävdar där att Azovbataljonen även idag till stor del består av högerextremister. SVT skriver vidare att det ”finns en viss beröringsskräck kring ämnet” och att flera experter som SVT har talat med inte vill uttala sig om nazism i Ukraina för att man, som Daniel Poohl uttrycker det, riskerar att spela med i Putins krigspropaganda om att Ukraina styrs av nazister. ”Vi ska inte spela med i den ryska lögnfabriken”, säger Poohl till SVT. Samtidigt hävdar han att extremhögern är en politisk faktor i Ukraina, trots att den inte ens klarade att komma in i parlamentet vid det senaste valet. 

På Expos hemsida återfinns artikeln Nej – Azov är inga hjältar av Morgan Finnsjö, researcher och utbildare för stiftelsen. ”Azovs nazistiska väsen är tydligt för varje forskare, journalist och expert som granskar dem”, hävdar Finnsjö och kritiserar Eskilstuna-Kurirens politiske redaktör Alex Voronov som på Twitter valt att kalla Azov för ”hjältar”. Nazister är inga hjältar, oavsett hur bra de är på att kriga. Det är inte förenligt med att kalla sig demokrat och liberal, skriver Finnsjö med en bredsida som kan få tyst på de flesta. Tidningen Proletären misstänkliggör å sin sida vapenstödet till Ukraina med rubriken: ”Bildbeviset: Svenska pansarskottet i nynazisters händer”.  Svenska wikipedia skriver: Azovbataljonen är ett högerextremt (ibland kallad nynazistiskt), tidigare paramilitärt frivilligförband i Ukraina. 

Men stämmer det att Azov är nazister?

Anton Sjechovtsov är en ledande expert på Europas högerradikala rörelser och fascism i Ukraina och Ryssland. Han menar att den som idag kopplar Azovregementet till nynazism talar mot bättre vetande. Han riktar också stenhård kritik mot de ”ryssvänliga politiker, pseudojournalister, falska experter, okunniga konsulter” i Väst som svartmålat dagens Azovregemente, och ger dem ett delansvar för att ha möjliggjort den humanitära katastrof som nu sker i Mariupol. Den mediabild som den svenska googlesökningen spelar i så fall den ryska lögnfabriken i händerna.

Läs mer Visa mindre