Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Brotten blir grövre och kollegorna mindre erfarna

Det finns allt för få erfarna ingripandepoliser, skriver Peppe Larsson. På bilden ses polis på plats vid en lägenhetsbrand. Foto: Johan Nilsson/TT

Nej ni läser inte fel! Rubriken ovan är min bild från ”fältet” där det finns alldeles för få och rutinerade ingripandepoliser, skriver polisen Peppe Larsson. Han är orolig över att det inte rekryteras tillräckligt med nya poliser, att allt för många erfarna slutar samtidigt som vissa brott blir både fler och grövre.

Av Peppe Larsson | 13 april 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 8 minSkärmläsarvänlig
I korthet

Omsättningen på ingripandepoliser är hög i ett Sverige där skjutningar och sprängattentat blivit vardag.

Till 2024 ska det nu bli 10 000 fler polisanställda. Men utbildningsplatser står tomma och netto blir det endast 1 500–2 000 nya poliser under de närmaste åren.

Allt fler poliser ser ingripandeenheten som en tid man betar av men inte åldras i. Anledningen är en farlig(are) arbetsmiljö, avsaknad av administrativt stöd etcetera.

Polismyndigheten kan ha Sveriges mest lojala medarbetare som vrider och vänder på alla möjligheter för att vara redo när vi behövs.

Peppe Larsson tycker om sitt yrke och vill vara kvar, men önskar att fler ingripandepoliser skulle känna detsamma.

Med tolv år i bagaget, samtliga på treskift1 och med erfarenhet från småstad, landsort och nu senast sex år i Göteborg city, har jag fått uppleva mycket. Det som oroar mig är att jag som ingripandepolis med mina tolv år ses som en mycket rutinerad kollega, framförallt sett till personalsituationen i våra större städer.

Läs mer Visa mindre