Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Bråk när holländska lagstiftare tar bort ordet ”mamma”

Konservativa Geert Wilders hyllar ordet "mamma" på plattformen X. Foto: Jens Meyer/TT/AP.

Ett ordbråk har fått holländska politiker att gå i taket. Nu anklagas regeringen för att gå till attack mot kärnfamiljen och vilja ta bort ordet ”mamma”.

Av Louise Lennartsson | 6 mars 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Ett infekterat ordbråk har uppstått i Nederländerna. Regeringen har i en ny lag ersatt ordet ”mamma” (”moeder” på holländska) i folkbokföringen med termen ”föräldern som har fött barnet” (”ouder uit wie het kind is geboren”). Det har fått politiker och tyckare på den nederländska högerkanten att reagera.1 

Filip Dewinter, en parlamentsledamot från Vlaams Belang i det flamländska parlamentet, talade om ”ännu en woke-attack mot familjen som hörnstenen i vårt samhälle”. Den politiska kommentatorn Eva Vlaardingerbroek skrev på X att ”Regeringen trodde att ingen skulle märka något. Galenskapen känner inga gränser.” Och parlamentsledamoten André Flach, från det konservativa kalvinistiska partiet Staatkundig Gereformeerde Partij, menade att ”detta symboliserar en bredare rörelse som anser att ord som man, hustru, far och mor bör utestängas från det offentliga rummet”. 

Även konservativa Geert Wilders, som tog hem storsegern i parlamentsvalet i vintras, har på X hyllat ordet ”mamma” sedan kontroversen bröt ut.

Ett misstag

Enligt ansvarig minister handlar det hela om ett ”onödigt misstag” som ska åtgärdas. Misstaget är enligt nederländska medier en följd av en tidigare lagändring, som gjorde det möjligt att göra undantag från benämningen “mor” i födelseattesten för transpersoner som får barn. I dessa fall står det i stället ”föräldern som har fött barnet”.

”Ordet ’mamma’ är vackert och förtjänar en plats i vår lag. Och nu tillbaka på jobbet!” skrev nederländske inrikesministern Hugo De Jonge på X tidigare i veckan.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.ad.nl/politiek/de-jonge-na-ophef-moeder-schrappen-was-onnodige-fout~a83331c1/?referrer=https%3A%2F%2Feuropeanconservative.com%2F

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.