Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Borde Tiktok förbjudas?

Foto: Solen Feyissa/Unsplash

Tiktok är ett säkerhetshot, skriver Donald Trumps tidigare Kinarådgivare Matt Pottinger i en artikel som förespråkar en gemensam politik för att minska Västvärldens beroende av Xi Jinpings Kina.

Av Ola Wong | 16 december 2022
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
ProfilLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Matt Pottinger är Kinakorrespondenten som blev rådgivare åt Donald Trump. Idag är Pottinger en av få personer från Trump-administrationen som respekteras av bägge sidor i den amerikanska politiken. Nu har han tillsammans med sin tidigare kollega David Feith och Kinakännaren Matthew Johnson skrivit en essä för tidskriften Foreign Affairs om hur de menar att Västvärlden bör hantera Xi Jinpings Kina.

Artikeln som publicerades den 30 november har rubriken ”Xi Jinping in his own words” och större delen av texten går ut på att redovisa hur artikelförfattarna anser att Kinas kommunistiska parti ser på världen. Xi Jinping tecknas där som en övertygad kommunist som vill undergräva det westphaliska systemet med jämlika och suveräna stater och ersätta det med en ny socialistisk världsordning ledd av Kina. De kopplar Pekings målsättning för att bygga en ”nationernas ödesgemenskap” till Marxs vision av en statslös, kollektiviserad värld.

Artikeln citerar instruktionsmaterial för höga officerare i Folkets befrielsearmé som säger att kampen mot Västvärlden inte går att hindra och kommer att bli lång, komplicerad och ibland även mycket skarp: ”Att använda krig för att säkra våra nationella intressen står inte i motsättning till att ha en fredlig utveckling. Det är snarare en manifestation av marxistisk strategi”.

Läs mer Visa mindre