Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Black Lives Matter. Fattigas liv däremot...

Foto: TT / Usa Today Network

Den som är fattig och dessutom kriminell har en större risk att bli skjuten av polis. Ändå ser Black Lives Matter rasfrågan som den avgörande faktorn. Per-Axel Janzon skriver om hur statistik om polisskjutningar blivit ett riskabelt ämne för forskare i ett starkt polariserat USA.

Av Per-Axel Janzon | 15 september 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 8 minSkärmläsarvänlig
I korthet

Black Lives Matter-rörelsen anser att rasism förklarar varför svarta löper högre risk än vita att bli skjutna av polisen.

En uppmärksammad studie fann dock att inget tyder på att vita polismän var mer benägna att skjuta just svarta.

Forskarna tvingades dra tillbaka studien, inte för att siffrorna var fel, utan på grund av den polariserade debatt som artikeln ledde till.

Fattigdom, kriminalitet och liberala vapenlagar verkar vara bättre förklaringsfaktorer än ras till varför vissa grupper skjuts oftare än andra.

Poliser löper statistiskt en högre risk att bli ihjälskjutna än gruppen afroamerikaner.

Den radikala Black Lives Matter-rörelsen verkar gynna president Trump.

– I can’t breathe.

George Floyd trycks ner på trottoaren med ett knä mot sin hals i 8 minuter och 46 sekunder. Hans sista ord, ”jag kan inte andas”, har blivit bevingade. De har sen dess målats på plakat och T-shirts inte bara i USA utan över hela världen. Det budskap de förmedlar handlar om en rasistisk polismakt som konstant utsätter afro-amerikaner för övergrepp och inte drar sig för att döda försvarslösa svarta amerikaner. Men är det hela sanningen?

Läs mer Visa mindre