Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Bitcoin är inte den nya dollarn

FOTO: SOPA Images /TT

Enligt ekonomisk teori måste en valuta uppfylla flera grundläggande villkor för att kunna fungera som ett internationellt betalningsmedel. En närmare granskning visar att bitcoin faller platt på samtliga punkter, skriver Roger Svensson, docent och forskare om monetära system vid Institutet för Näringslivsforskning, IFN.

Av Roger Svensson | 27 maj 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 5 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Värdet på bitcoin och andra kryptovalutor har mångdubblats under det senaste decenniet. Obefintlig avkastning på räntepapper och rädslan för kommande inflation när centralbanker låter sedelpressarna gå på högvarv har gjort att investerare och privatpersoner söker alternativa placeringar. Därför har många investerat i kryptovalutor. Det tycks även finnas en övertro på att kryptovalutorna, med bitcoin i spetsen, ska ta över som internationella betalningsmedel.

Forskning har visat att åtminstone fyra grundläggande villkor måste uppfyllas för att en valuta ska kunna fungera som ett dominerande internationellt betalningsmedel.1

  • Valutan måste ha ett långsiktigt stabilt värde.
  • Valutan måste finnas i tillräckligt stor volym för att kunna tillgodose behovet hos den internationella handeln med varor, tjänster och finansiella tillgångar.
  • Transaktioner med valutan behöver vara billiga. Skillnaderna mellan köp- och säljkurserna måste vara små och likviditeten hög.
  • Det måste finnas en stabil utgivare som garanterar valutan och som dessutom är tillräckligt stark ekonomiskt, politiskt och militärt så att utgivarens ekonomiska ställning inte äventyras vid attacker.

Baserat på dessa villkor har marknadens aktörer i form av handelsmän och finansiella institutioner valt vilken valuta som ska vara den mest gångbara i världshandeln. Någon överstatlig myndighet behövs inte.

Läs mer Visa mindre