Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter |

Bioplast kan vara en miljöfara

Bäst för miljön är att återvinna mer och konsumera mindre vanlig plast. Här besöker kronprinsessan Victoria Svensk Plaståtervinning i Motala. Foto: Pontus Lundahl/TT

Bioplast som PLA-muggar marknadsförs som ett komposterbart miljövänligt alternativ till plast. Men reklamen ljuger och bioplasten kan inte ens återvinnas.

– Den största faran med bioplast är att vi tror att vi löser ett problem fast vi inte gör det, säger Åsa Stenmarck, ansvarig för Nationell plastsamordning på Naturvårdsverket.

Av Johan  Frisk | 1 december 2021
Johan Frisk är frilansjournalist som arbetar med undersökande journalistik, bland annat för Kvartal , Uppdrag granskning, magasinet Filter och Faktum.
Lyssna på texten I korthet Stöd KvartalLästid 7 minSkärmläsarvänlig
I korthet

I marknadsföringen presenteras bioplasten ofta som tillverkad av råvaror, nedbrytbar och komposterbar.

En vanlig produkt är PLA-plast som oftast tillverkas av sockerrör eller majs.

Den ska dock inte slängas i komposten, plaståtervinning eller i matavfall, där ställer den till med problem.

Bioplast kräver en anläggning för industriell kompostering med hög temperatur och sådana är sällsynta i Sverige.

De flesta svenska kommuner samlar in matavfallet till rötning för att tillverka biogas och biogödsel. I biogasanläggningen kan den sega plasten fastna i maskinerna.

Släng bioplast i brännbart.

Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning, vill att PLA-plasten förbjuds.

Åsa Stenmarck på Naturvårdsverket menar att den största faran med bioplast är att folk tror att den löser problemet och att den kan slängas i naturen.

En storskalig produktion av PLA-plast skulle kunna tränga ut odling av matproduktion.

Det bästa för miljön är att konsumera mindre och återvinna mer vanlig plast.

Idag återanvänds bara cirka tio procent av den plast som konsumeras i Sverige.

 

I Stilla havet flyter nästan 80 000 ton plast i ett område stort som tre Sverige. Plastberget har till och med fått ett namn, The Great Pacific Garbage Patch.1Runt om i världen dör en miljon fåglar och hundratusen däggdjur varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast.2

Nedskräpning är bara en sida av människans konsumtion av plast. En annan är råmaterialet, olja, och de växthusgaser som släpps ut när plasten produceras och efter användning eldas upp.

Samtidigt är plast ett användbart material som kan formas till nästan vad som helst, inte släpper igenom vätska och är beständigt. Det finns med andra ord goda skäl till att produktionen av plast har ökat från 50 miljoner ton 1976 till fjolårets 367 miljoner ton.3

Stöd oss

Varje bidrag gör skillnad.
Swisha 100, 200, 1000 kr eller ett valfritt belopp – det tar max en halv minut. Tack för att du stöder oberoende journalistik.

Välj belopp
Valfritt belopp
 Swisha din gåva 
Klicka här för att betala med QR-kod

Läs mer Visa mindre