Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Billiga drönare ett nyckelvapen i Ukrainakriget

Ukrainsk soldat med en drönare i staden Bakhmut. Foto: LIBKOS/TT/AP.

En billig drönare kostar inte mer än några tusen kronor och kan ändå slå ut avancerad krigsutrustning värd många gånger mer. Det har förändrat läget på slagfälten i Ukraina.

Av Johannes Stenlund | 6 februari 2024
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Krig är dyrt. Hittills har EU skickat vapen och annan krigsmateriel för 28 miljarder euro till Ukraina, och krigskassan måste ständigt fyllas på. Samtidigt har okonventionella – och betydligt billigare – vapen förändrat krigföringen i Ukrainakriget. Det handlar om drönare, ofta inte dyrare än motsvarande 5 000 kronor, som har förmågan att slå ut stridsfordon och andra mål, skriver The Economist.

De vanligaste och billigaste drönarna kallas för FPV (first person view) och låter operatören styra apparaten genom en kamera fastspänd på drönaren. Dessa drönare kan direktsända bilder från luften till operatören, vilket gör dem till ett utmärkt verktyg för att få en överblick över fiendens linjer. En del av dessa filmer har också spritts över nätet, där de visar attackerna i detalj och slutar inte sällan med att soldater dör. Både Ukraina och Ryssland använder drönare i stor omfattning.

Zelenskyj vill öka produktionen av drönare

Förutom priset har drönarna ytterligare en fördel genom att vara psykologiskt utmattande för motståndaren. En artilleriattack pågår ofta under en begränsad tid, men en drönare kan när som helst dyka upp ovanför fiendelägret. En stor majoritet av drönarna skjuts förstås ned innan de har kommit så långt, men med det relativt låga priset – jämfört med missiler som kostar hundratusentals kronor – är de ekonomiskt sett effektiva ändå. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har därför sagt att landet siktar på att producera en miljon FPV-drönare under 2024.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.economist.com/interactive/science-and-technology/2024/02/05/cheap-racing-drones-offer-precision-warfare-at-scale

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.