Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Betydelsen av cybersäkerhet

1234567890 och inne. Foto: Kacper Pempel

Ett flertal incidenter under senare år visar att cybersäkerhet är ett område där  kunskaperna behöver höjas bland svenska företag och myndigheter. Kvartal bad Patrik Fältström skriva en artikel som förklarar vad cybersäkerhet är och hur man kan arbeta med det. Patrik Fältström var med och byggde internet i Sverige och är en ledande auktoritet på cybersäkerhet. Han har rådgivit flera svenska regeringar i IT-relaterade frågor. 

Av Patrik Fältström | 12 november 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 11 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Cybersäkerhet, vad är det?

Det beror på, är det enkla svaret. Det är problematiskt att ha en diskussion om aktuella ämnen. Populära ord som används ofta blir tagna för givet. Man förväntas förstå vad de betyder. Tyvärr förstår inte alla vad orden betyder och om det kombineras med en oro att ställa frågor hamnar diskussioner alltför ofta fel. Har vi otur fattas dessutom beslut baserat på oförstånd, eller oro, eller båda i kombination.

Om detta händer när det gäller säkerhet är det extra oroande.

Låt oss börja med ordet Cyberincident. Det är en incident där någon medvetet vill påverka it-baserad information eller informationssystem. Denna person kallas antagonist. Själva påverkansoperationen består av ett antal olika steg. Men innan jag förklarar dessa, låt mig ge lite exempel på på olika attacker.

2018 fick rederiet Maersk problem, vilket bland annat lamslog Göteborgs hamn. De drabbades av trojanen Notpetya. Programvaran tog sig in genom att vara del av en uppdatering som kom från en programvaruleverantör. Efter detta spred sig trojanen mellan datorer när de väl var inne på Maersk nätverk, och krypterade hårddiskarna.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.