Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.

Besluten som tog den islamistiska terrorn hit

Paulina Neuding. Foto: Ernst Henry.

För bara ett decennium sedan hade ett terrorhot av dagens omfattning avfärdats som ett skräckscenario. Men även de mest omtumlande förändringarna i ett samhälle leder förr eller senare till ett nytt normaltillstånd. Rättegången mot Rahmat Akilov fortsätter denna vecka. Men verkligt ansvarsutkrävande efter morden på Drottninggatan förutsätter att vi minns ett annat Sverige.

Av Paulina Neuding | 7 mars 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
”Ett nytt normalläge.”

Så beskriver Säpo terrorhotet mot Sverige i sin Årsbok för 2017 från februari, publicerad samtidigt som rättegången mot Rahmat Akilov inleddes i Stockholm. Extremistmiljöerna är så stora, och har sådan kapacitet och ambition att skada svenska medborgare, att vi har att göra med ett varaktigt förhöjt hot. Och det är jihadismen som utgör den största faran.

Vad innebär detta nya normalläge?

För Säpos del betyder det förstås ett annat behov av resurser. Terrorbekämpning i praktiken kräver mer personal, större budget och förändrade lagar och regelverk. Det är också lätt hänt att den större samhällsdiskussionen fastnar där, i det praktiska: Personalfrågor. Budgetering.

Även de mest omtumlande förändringarna i ett samhälle ger nämligen förr eller senare just ett nytt normalläge. För något decennium sedan hade ett terrorhot av dagens omfattning avfärdats som ett skräckscenario. Men när det otänkbara blir vardag, blir det svårare för medborgarna att utkräva ansvar – eftersom ansvarsutkrävande förutsätter förståelse för de orsakssamband som gjort att vi tagit oss från ett normaltillstånd, till det som nu tecknas av Säpo.

Läs mer Visa mindre