Det har blivit dags för det sista avsnittet av Valspurten – podden där Kvartal dagligen tagit tempen på valfebern. I dag gästas Jörgen Huitfeldt av inte mindre än fyra gäster. De gamla bekantingarna Widar Andersson från Folkbladet och Karin Olsson från Expressen får sällskap av Alen Musaefendic från Centerpartiet och Bert Karlsson från Skara. Resultatet blir precis lika intressant och spännande som det låter.

En fråga som våra valkommentatorer ofta återkommit till är varför Moderaterna haft det så svårt i valrörelsen.

Ulf Kristersson har vunnit 100 procent av debatterna han ställt upp i, säger Widar Andersson.

– Ändå går siffrorna bara ner. Det är ett mysterium. Men kanske vill många hellre att han ska säga att han vill regera med Sverigedemokraterna.

– Han lyckas av någon anledning inte ingjuta entusiasm, säger Karin Olsson. – Det är något mesigt över hans sätt att debattera. Men man ska inte överanalysera hans person. Det har nog att göra med bristen på skarpa förslag också.

– Jag är orolig för att vi ser ett paradigmskifte där Moderaterna är på väg att försvinna som det stora högerpartiet.

– Moderaterna och socialdemokraterna har ju funnits med som ler och långhalm hela tiden, säger Widar Andersson.

– De har fungerat som en stabilitet och utgjort ett skyddsnät som vi nu inte har längre. Det för med sig lite oro i magen för en trygghetsnarkoman som mig

I går var det TV4:s tur att stå värd för en partiledardebatt. Våra kommentatorer börjar tröttna lite.

– Man börjar kunna det där nu, säger Karin Olsson. – Vi vill alla ha fler poliser. Men hur får man det? Och finns det inte något mer att säga? Jag skulle önska att de ibland kunde prata lite mer initierat. Sedan skulle det vara befriande om någon kunde medge att polisbristen kommer bestå under lång tid. Som väljare vill man gärna ha lite mer verklighetsförankring. Man skulle i alla fall vilja få känslan av att de läst någon utredning eller underlag.

– Jo, men det går ju så snabbt, säger Widar Andersson. – De slår i någon jävla gong gong så fort de pratat i någon minut. Själv skulle jag bli jättenervös av det.

Längre tid för politiska utfrågningar efterfrågas av båda.

– Ge dem ett rep! säger Widar Andersson.

– När en person har pratat i en minut är det svårt att veta om den är dum i huvudet eller inte, men efter en kvart så vet man ganska väl hur det står till.

Kristdemokraten Charlie Weimer meddelade i går att han går till Sverigedemokraterna. Vad betyder det?

– Varje skalp är ju viktig, säger Widar Andersson.

– Men man ska inte överdriva betydelsen. Jimmie Åkesson pratar om en brygga, men partibytare har det inte lätt. Ingen litar ju på dem. Det gamla gardet gillar inte när någon kommer in på en räkmacka. Men det blir ju mer och mer vanligt folk i Sverigedemokraterna, man behöver inte längre ha varit med och viftat med järnrör.

– Jag tror väljarna knappt noterar det här, säger Karin Olsson.

– Men politiska strebrar ser väl sin chans att gå till ett växande parti. De flesta partier kommer ju behöva avskeda folk och flytta till mindre.

– Det är ingen dolkstöt i ryggen, säger Widar Andersson.

– Det är en liten pennkniv som rispar lite. Jag är så glad att jag är socialdemokrat. Då behöver man inte byta parti bara för att man byter åsikt.

 

I dag har Jörgen Huitfeldt bjudit in två gäster till panelen, nämligen Bert Karlsson som ägnat valrörelsen åt att turnera med Ebba Busch-Thor och Alen Musaefendic, riksdagskandidat för Centerpartiet.

Bert Karlsson är missnöjd både med valrörelsen och tillståndet i landet.

– Det har aldrig varit så mycket lögner som i år! klagar han.

– Det saknar motstycke i historien. Allt som lovas hela tiden. Varför har de inte gjort allt det innan? Det är totalt förfall på alla fronter.  Politikerna är bara intresserade av sig själva, inte av landet.

Han tycker Sverigedemokraternas situation påminner om den hans eget parti Ny Demokrati upplevde på 1990-talet när det gäller mediebevakningen.

– Alla partier har samma problem som Sverigedemokraterna. Men man granskar bara det man vill granska.

När Bert Karlsson sedan kallar Centerpartiet för ”det största nazistparti vi har haft i Sverige” blir Alen Musaefendic upprörd.

– Han höftar väldigt mycket, det är anledningen till att han kallas för populist. Han verkar inte ha några spärrar eller hämningar. Det är fullkomliga galenskaper, säger han.

– Ni sa på 90-talet att kriget skulle importeras, ”Jugoslavien i dag, Sverige imorgon”. Nu har det gått 25 år och bosnierna har integrerats, vad säger du nu?

– Det blev mycket bättre än jag någonsin trodde, säger Bert Karlsson.

– För de var intresserade av att bli svenskar!

– Hur vet du att syrierna inte vill bli svenskar? frågar Alen Musaefendic

– Det säger jag inte, svarar Bert Karlsson.

– Jag har själv anställda därifrån. Det är inget problem med invandring om man sköter den! Men det gör vi inte. Vi tar inte hand om dem.

Alen Musaefendic invandrade själv till Sverige från Bosnien på 1990-talet. Han är orolig för debattklimatet i Sverige. 

– Det finns den här lite smålöjlig populismen som Bert Karlsson representerar och den kan verka som ofarlig och komisk. Men jag ser frågan om populism som en på liv och död. I min hemstad i Bosnien förstördes 18 moskéer på tre månader. Anledningen var exakt den propaganda som vi matas med från Sverigedemokraterna i dag, men även från andra.

Mer i Valspurten: Widar Andersson funderar över hur stämningen kommer vara på valvakorna och Karin Olsson tipsar om några nya böcker som kan användas för att fly den verklighet som väntar efter valet. Och så berättar Widar Andersson om när Jan Björklund försökte värva honom till Folkpartiet!

Lyssna på Valspurten den 7 september.