Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Begärets dunkla mål – att läsa Rut Hillarp efter metoo

Foto: Mostphotos
Av Birgitta Holm | 9 april 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 18 minSkärmläsarvänlig
I korthet
  • Den svenska författaren och konstnären Rut Hillarp (1914-2003) utgav tio diktsamlingar och romaner, i en lyrisk modernistisk tradition.
  • I både hennes författarskap och hennes dagböcker (som ligger till grund för många av verken) återkommer teman som sexuell dominans och underkastelse.
  • Centrala frågor i Hillarps produktion kretsar kring sådant som att vara subjekt i sin egen underkastelse och det potentiellt destruktiva i att upprätthålla mönster som bekräftar manlig dominans.

Rut Hillarp ägnade sitt författarskap åt att undersöka sexualitetens många sidor. I både hennes verk och dagböcker finns berättelser om förnedring, underkastelse och våld, men även om ömsesidighet och stor passion. I svallvågorna av #metoo återvänder Birgitta Holm, professor emerita i litteraturvetenskap, till Hillarps författarskap och reflekterar över sexualitetens komplexitet.  

Aldrig har huvudet snurrat så mycket som dessa #metoo-tider. Frågorna kring sexualiteten tumlar inom en: Vad vill jag med den? Vad betyder den för mig? Vad får den vara och vad får den inte vara? Jag tänker på Rut Hillarp. Rut Hillarp ­- poet och erotiskt geni (Atlantis 2011) kallade

Läs mer Visa mindre