Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Begärets dunkla mål – att läsa Rut Hillarp efter metoo

Foto: Mostphotos
Av Birgitta Holm | 9 april 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 18 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • Den svenska författaren och konstnären Rut Hillarp (1914-2003) utgav tio diktsamlingar och romaner, i en lyrisk modernistisk tradition.
  • I både hennes författarskap och hennes dagböcker (som ligger till grund för många av verken) återkommer teman som sexuell dominans och underkastelse.
  • Centrala frågor i Hillarps produktion kretsar kring sådant som att vara subjekt i sin egen underkastelse och det potentiellt destruktiva i att upprätthålla mönster som bekräftar manlig dominans.

Rut Hillarp ägnade sitt författarskap åt att undersöka sexualitetens många sidor. I både hennes verk och dagböcker finns berättelser om förnedring, underkastelse och våld, men även om ömsesidighet och stor passion. I svallvågorna av #metoo återvänder Birgitta Holm, professor emerita i litteraturvetenskap, till Hillarps författarskap och reflekterar över sexualitetens komplexitet.  

Aldrig har huvudet snurrat så mycket som dessa #metoo-tider. Frågorna kring sexualiteten tumlar inom en: Vad vill jag med den? Vad betyder den för mig? Vad får den vara och vad får den inte vara? Jag tänker på Rut Hillarp. Rut Hillarp ­- poet och erotiskt geni (Atlantis 2011) kallade jag min bok om henne. Kanske skulle det ha varit sexuellt geni? Inte bara härrörde allt hennes skrivande ur den sexuella passionen. Sexualiteten själv var för henne en skapelse. Orgasmens säte var i huvudet, den sprang fram ur drömmen. Samlagets extas var bokstavligen det som ordet betyder: ett ”bortryckande ur ett läge”. Alltså något som tar oss utanför platsen, stasis. Utanfö

Läs mer Visa mindre