Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

Befria journalisterna från genusbotarna

Illustration: Hans von Corswant

Om tidningarna hade övervakat journalisternas klassperspektiv med Marxbotar skulle det ha blivit ett ramaskri, men av någon anledning anses det okomplicerat att göra samma sak med genuspolitik.

Förra veckans krönika handlade om hur kulturjournalister övervakar könsbalansen i kulturen. Denna vecka skriver Ola Wong om könsräknarrobotarna som övervakar journalisterna själva.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ola Wong | 30 augusti 2020
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil Inlästa texterLästid 12 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Efter mitt Sommarprat den 20/7 skrev förvånade läsare till Sydsvenskans chefredaktör Jonas* Kanje och undrade om det verkligen kan stämma att de har program som räknar namn och antal män/kvinnor som förekommer i artiklar? En läsare i Svedala underströk:

”Jag som prenumerant vill inte bli uppfostrad och få pekpinnar riktade.”

Jag hade berättat om kvotafeminismen som har brett ut sig på svenska nyhetsredaktioner. Bland annat nämnde jag hur redaktionsledningen på Sydsvenskan redan 2009 hade skickat något de kallade en fatwa till utrikesmedarbetarna om att MINST, med stora bokstäver, hälften av personerna vi intervjuade måste vara kvinnor. När det inte gick att hitta kvinnor som var relevanta för texten fick man stoppa in statistikkvinnor med tomma citat.

Läs mer Visa mindre