Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika

Att vilja är politik

Illustration: Hans von Corswant

När jag läser det uppmärksammade uppropet mot rasism från anställda på Sveriges Radio slår det mig: Det är ju precis samma problem som bidrog till att jag valde att sluta på företaget. Fast tvärtom, en rekryteringspolicy som alltför ofta tar andra hänsyn än meriter och kompetens. Och en oförmåga från företagets ledning att sätta ned foten mot en liten men röststark grupp journalister som agerar som politiska aktivister.

Av Jörgen Huitfeldt | 4 oktober 2020
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 7 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Uppropet sätter fingret på några svaga punkter i public service-bygget: En av dem handlar om gränsen mellan å ena sidan universella värderingar som alla bör omfatta och å andra sidan politiska ställningstaganden som skatteavlönade journalister ska avstå ifrån.

Grundpremissen för anställda på public service är att inte ta ställning i politiska frågor. De bör exempelvis inte säga att Jimmie Åkesson eller Jonas Sjöstedt tycker fel. Inte heller att skatterna borde vara högre eller lägre, eller att det vore bättre för världen om Joe Biden blev vald till president än om Donald Trump fick fortsätta.

Samtidigt är det sällan så partisk och obalanserad rapportering ser ut – även om det händer ibland. Snarare handlar det om mer subtila saker – vilka frågeställningar som tas upp

Läs mer Visa mindre